➤ Polisen i Region Syd brottas med omfattande och tung gängkriminalitet. Många har efterfrågat fler poliser, tuffare polisinsatser och hårdare straff. Nu verkar dock en betydligt mjukare linje ha vunnit kampen om hur man ska komma till rätta med brottsligheten – det ska ske med hjälp av fler så kallade dialogpoliser och “riskreducerande samtal” med de kriminella.
Konkret handlar det om att polisen ska prata med gärningspersonerna, tala dem till rätta och få dem att förstå att det är fel att begå brott. Man vill få de kriminella att förstå att brottsoffer tycker att det är tråkigt att bli utsatta för brott och att i insikt om detta av empati sluta upp med sin brottsliga verksamhet.
Susanne Gosenius har tidigare bl.a. arbetat som hatbrottsutredare och är nu samordnare vid Brottsoffer- och personskyddsenheten på polisen i Region Syd. Hon är glad över att hon och hennes enhet har fått gehör för den här sortens brottsbekämpningsmetoder: “Det är något vi har efterlyst länge” säger hon i ett uttalande till SVT. “Vi vill föra en dialog med gärningsmännen och få dem självmant sluta begå överträdelser”.
Gosenius berättar också att man “måste vara väldigt försiktig” när man pratar med gärningspersonerna så att man inte provocerar dem. Är man för hård och fördömande kan det leda till att de kriminella reagerar negativt och, i stället för att börja jobba med sig själva, begår mer och grövre brott.
Den nya arbetsmetoden mot kriminaliteten i Region Syd inleds efter årsskiftet. Enligt Gosenius är det en del praktiska detaljer som behöver lösas innan man kan komma igång.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.