I Malmö utrustas nu 200 poliser i yttre tjänst med kroppskameror. Avsikten är att minska våldet mot poliser i deras arbetsvardag och förbättra bevisläget i polisutredningar.

Kroppskameror ska prövas i ett pilotprojekt i fem lokalpolisområden i landet och först ut blir Malmö där polisen arbetar under hård ansträngning i spåren av den ökande gängkriminaliteten i så kallade ’utsatta områden’. Även övriga test är i huvudsak förlagda till segregerade ’utanförskapsområden’ som Södertälje samt Rinkeby och Botkyrka i Storstockholm.

Kroppskamerorna bärs på bröstet och dokumenterar allt som polisen har framför sig. En av de bärande tankarna med projektet är att kamerorna ska avskräcka kriminella element för att angripa polisen, något som sker allt oftare idag. Den andra grundtanken är att filmerna ska användas som bevis i brottsutredningar.

För kroppskameror behövs inte tillstånd av det slag som krävs för att montera upp fasta övervakningskameror. De omfattas inte av samma lagstiftning. Det blir därför mindre byråkrati för polisen med kroppskameror jämfört med att öka den fasta kameraövervakningen på kriminellt belastade platser

Projektet leds av polisens nationella operativa avdelning, NOA, och ska pågå under hela 2018.