Den moderate riksdagsmannen Kjell Jansson har utsatts för utpressning sedan han köpt sex av en prostituerad kvinna. Det framgår av en stämningsansökan som lämnats in till Stockholms tingsrätt
– Det är pinsamt från min sida då jag har en kurdisk bakgrund, säger kvinnan i förhör.

Det är mellandagarna 2022 som Kjell Jansson besöker en pub på Östermalm i Stockholm. Efter pubbesöket tar den 63-årige moderaten med sig två yngre kvinnor hem till den skattebetalda övernattningslägenheten i närheten för att bjuda dem på vin.

I lägenheten har toppolitikern sex med den ena kvinnan; 27-åriga Zainab Sattar Rustum som han är bekant med sedan tidigare. Efteråt swishar han 5000 kronor för att ”hjälpa henne med hyran”.

Oralsexbild

Men glädjekvinnans 25-åriga väninna har passat på att ta en bild på toppolitikern när han utför oralsex. Och bara någon dag senare hör Zainab av sig och vill ha mer pengar från toppmoderaten.

”Du har endå en del pengar” och ”Pengar gör en kåt”, skriver hon bland annat till riksdagsmannen. När han tycker att det han utsätts för är utpressning, svarar kvinnan med att hon ska utpressa honom ”ordentligt”.

Faksimil
Faksimil

Zainab påminner den moderate politikern om att hon har en bild på honom från när han gav henne oralsex. ”Den vill du inte ska läckas eller ?” skriver hon och pratar om att kontakta pressen.

De följande dagarna gör den prostituerade kvinnan klart för Kjell Jansson att hon vill ha närmare 50 000 kronor av honom för att genomföra en bröstoperation. Om hon får pengarna hon begär kommer hon radera bilden och hela deras konversation, lovar hon.

För att sätta extra press hotar Zainab, som är kurd, med sina bröder. Hon är själv dömd för ett flertal brott, bland annat grov misshandel, misshandel och olaga hot.

Till slut ger Kjell Jansson efter. Han betalar för den prostituerade kvinnans bröstoperation som genomförs på Nordiska kliniken i Stockholm.

Faksimil

Säkerhetspolisen

Men Zainab Sattar Rustum nöjer sig inte med de pengar hon redan fått, utan fortsätter att utpressa Kjell Jansson på pengar. På alla hjärtans dag, i mitten av februari, kontaktar han till slut Säkerhetspolisen och berättar han blivit utpressad.

Zainab anhålls i sin frånvaro, grips i Göteborg den 22 februari och häktas två dagar senare för grov utpressning. När hon förhörs av Säkerhetspolisen börjar hon hota poliserna. Hon är upprörd, säger att hon är van att få sin vilja igenom och att det vore bättre för dem att släppa henne.

När säkerhetspoliserna påtalar att Zainab inte borde säga saker som kan uppfattas som ett hot utan sin advokat närvarande, påtalar hon att hon har rätt att säga vad hon vill utan advokat.

Åtalas

Nu åtalas den prostituerade kvinnan för grov utpressning och försök till grov utpressning. Enligt åtalet lyckades hon utpressa Kjell Jansson på sammanlagt 65 000 kronor.

I förhör har Zainab erkänt att hon hotat sprida ut att riksdagsmannen köpt sex av henne, men vill i övrigt vare sig erkänna eller förneka brott. Hon berättar att hon brutit med sin familj på grund av ”hedersnormer”, och tycker att hela situationen är genant.

– Det är pinsamt från min sida då jag har en kurdisk bakgrund, säger Zainab Sattar Rustum.