Tre poliser står åtalade i efterspelet till den polisinsats i Stockholm i augusti förra året där 20-årige Eric Torell, som led av både autism och Downs syndrom, sköts ihjäl. Polisens ansvarsnämnd föregriper nu domstolens arbete och meddelar att samtliga tre kommer att få behålla sina jobb, oavsett de fälls eller frias.

LÄS MER: Kvinnlig polis som sköt utvecklingsstörde Eric fick panik: ”jag tänkte ’shit va’ och tömde magasinet”

Två av poliserna har åtalats för tjänstefel medan den tredje står åtalad för vållande av annans död. I förhör har en kvinnlig polis, som deltog i den kritiserade insatsen men har undgått att åtalas, vittnat om att hon drabbades av panik och bara tömde hela magasinet i sitt tjänstevapen.

LÄS MER: Man som sköts ihjäl av polisen autistisk med Downs syndrom

Utredningen av händelsen indikerar att flera av poliserna kan ha agerat på liknande sätt. Totalt avlossades så många som 25 skott mot Eric som på platsen, en innergård i centrala Stockholm, lekte med en leksakspistol i plast. Endast tre av skotten träffade Eric – samtliga i ryggen.

LÄS MER: Polisen avlossade 25 skott mot 20-åring med Downs syndrom

Polisens personalansvarsnämnd har nu i ett yttrande till Stockholms tingsrätt meddelat att de tre åtalade kommer att få jobba kvar på myndigheten, även om de fälls för brott. Det rapporterar bland annat SVT. Det är oklart i vilken utsträckning polismyndighetens ställningstagande för de anställda kommer att påverka domstolens bedömning.

LÄS MER: Tre poliser åtalas för dödsskjutning av yngling med Downs syndrom