Stor oreda, ansvariga som tappat kontrollen över evakueringen från Afghanistan, personer utan pass eller andra papper som strömmar in och tidigare utvisade kriminella afghaner som tar sig tillbaka till Sverige. Så beskriver en polis på plats som Katerina Magasin har talat med situationen på Arlanda flygplats norr om Stockholm.

”Svensklistan”, med personer som påstås ha någon form av anknytning till Sverige och skulle evakueras hit för att inte riskera omild behandling av talibanerna, omfattade när den först aviserades av utrikesminister Ann Linde (S) ett 15-tal tolkar och deras familjer, sammanlagt högst ett hundratal personer.

Bara efter ett dygn hade antalet tre- eller fyrdubblats. Nu ytterligare några dagar senare är siffran uppe i 1100 personer och trafiken från Kabul till Sverige fortsätter.

Tidigare utvisade kriminella på evakueringsflyg till Sverige

På torsdagen kom de första signalerna om att de som ansvarar för evakueringen börjat tappa kontrollen över vilka som tar sig ombord på de skattefinansierade evakueringsflygen till Sverige.

Då anlände med ett av planen flera i Sverige tidigare brottsdömda och med stor möda utvisade afghaner till Sverige. Dessa kan nu på grund av Migrationsverkets beslut om stopp för utvisningar inte sättas på ett plan tillbaka till Afghanistan.

LÄS MER: Brottsdömda och utvisade afghaner återvände med UD:s evakueringsflyg

Polis om situationen på Arlanda: ”All form av kontroll verkar ha fallit”

Enligt en poliskälla som journalisten Katerina Janouch har talat med är detta endast toppen av ett isberg. Källan berättar att det nu råder stor oordning på Arlanda, och även i Kabul ska ansvariga ha tappat kontrollen över vilka som tar sig ombord på planen till Sverige.

– De som jobbar på Arlanda vittnar om att det bara rasar in folk utan papper, pass eller något. Det verkar som om det har räckt att säga att de har en anknytning till Sverige för att de ska få ha gått ombord. All form av kontroll verkar ha fallit.

Tyst från regeringen, försvaret och msm-media

Varken regeringen, Försvarsmakten eller andra ansvariga har velat kommentera hur det kommer sig att utvisade brottslingar kunnat ta sig ombord på flygplanen. Det är även locket på om det allmänna kaos och brist på kontroll som nu sprider sig i evakueringsinsatsen.

Fokus för msm-medias nyhetsvärdering har legat på att intervjua unga så kallade ensamkommande gymnasieafghaner och rapportera om deras oro för familj och släkt i hemlandet. Några av dem berättar nu att de är gifta och har fruar och barn i Afghanistan.

I andra artiklar vädjar afghaner med uppehållstillstånd i Sverige om hjälp då de på grund av talibanernas maktövertagande fastnat i Afghanistan. Detta efter att ha rest på semester till landet de tidigare uppgett sig ha flytt ifrån.

LÄS MER: ’Svenska Robina’ tog föräldraledigheten i Afghanistan: ”Tredje besöket här”