Ett tiggarläger i nordvästra Stockholm har under våren fått stor uppmärksamhet i sociala medier samtidigt har ansvariga politiker i Stockholms stad under många år varit ointresserade av att få bort lägret och allt skräp. Men nu har Nordiska motståndsrörelsen (NMR) rivit skjulen.

Det började i mitten av mars när politikern Fredrik Grufman från partiet Medborgerlig samlings lokalavdelning i Järfälla besökte skogsområdet nära Akallavägen och visade upp tiggarlägret på plattformen TikTok. Videon blev viral och har idag över 300 000 visningar.

– Jag är tillbaka i Akalla där Stockholms största tiggarläger finns och det har funnits i snart tio års tid med Stockholms stads goda minne, säger Grufman och fortsätter:

– I det här området i Akalla har det en gång varit en gravplats för vikingar och träden som har växt här har ansetts vara heliga men nu är träden nedhuggna och en kåkstad har brett ut sig.

@fredrikgrufmanmed

Stora tiggarlägret återuppbyggt i Akalla. Katt- och råttaleken fortsätter. Vi i MED säger Nej Nej till ”hej hej”.

♬ originalljud – Fredrik Grufman MED

Därefter begav sig journalisten och opinionsbildaren Christian Peterson till skogsområdet för att dokumentera tiggarlägret i ett reportage. Samnytt kan visa ett antal av Petersons bilder bilder från platsen.

Foto: Christian Peterson
Foto: Christian Peterson
Foto: Christian Peterson
Foto: Christian Peterson
Foto: Christian Peterson
Foto: Christian Peterson
Foto: Christian Peterson

Peterson har även filmat ett reportage i vilket han intervjuar migranterna på rumänska. Videon har nära en halv miljon visningar på X, tidigare Twitter.

NMR: ”Städdag”

På måndagen började det cirkulera uppgifter att tiggarlägret har rivits. Det är Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som ska ha begett sig till skogsområdet för att riva skjulen.

”Vissa talar, andra agerar”, skriver NMR i sociala medier och har även lagt ut videoklipp med texten ”städdag”.

NMR i skogsområdet. Faksimil Telegram
NMR i skogsområdet. Faksimil Telegram

Vänstertidning: ”Svartklädda män gick till anfall”

På tisdagen engagerade sig även vänstertidningen ETC i frågan om tiggarlägret. Men deras utgångspunkt är inte något om det faktum att migranter byggt upp en egen kåkstad i friluftsområdet, att träd huggs ned eller att sopor och skrot lämnas i området – utan att NMR rev lägret.

Faksimil ETC

Tidningen skriver att ”svartklädda män gick till anfall mot de hemlösa” och att personerna ”skrek, hotade och slog sönder deras skjul”. En av tiggarna som gjort friluftsområdet till sin egen bostadsmark vittnar om sin rädsla och hävdar att migranterna ”stör ingen”.

– Jag låg och sov. De kom med masker över ansiktet, skrek åt oss att försvinna, var aggressiva och hotade oss. Jag kunde inte tro det, jag blev väldigt rädd. Alla vi som var här sprang bort, säger 43-årige Mitică till ETC.