På onsdag är det premiär för SVT:s nya debattprogram Sverige möts med samma programledare som SVT Debatt hade, Belinda Olsson. Sändningen skulle ske direkt från den ökända stadsdelen Kronogården i Trollhättan där lokala gäng härjat och man nyligen överföll frilansjournalisten Joakim Lamotte. Då Trollhättans stadsdirektör Ulrika Strandroth Frid befarar att direktsändningen kan ”väcka oro” flyttas den till en annan del av staden.

En av gästerna på onsdag där ämnena är integration och segregation är just frilansjournalisten Joakim Lamotte. Hans närvaro befarar man kan skapa liknande upplopp som då han förra året besökte stadsdelen för att göra ett direktsänt reportage men blev överfallen och rånad.

– Programmet kan väcka oro i Kronogården, säger Ulrika Strandroth Frid till SVT Nyheter.

Officiellt heter det att risken med sändningen skulle vara för stor ur en ”demokrati- och medborgarsynpunkt” och att det skulle stigmatisera området ytterligare. Därför beslutade kommunen i torsdags att sändningen ska flyttas.

– Rent allmänt så kan jag förstå den rädslan, men vi har ett rigoröst säkerhetstänk kring vår sändning. Jag har svårt att se att vår sändning från Kronogården skulle ha stigmatiserat området. Risken är väl snarare förflyttningen därifrån gör det, säger Jorun Collin, projektledare för programmet.

Strandroth Frid ska ha tagit beslutet efter samråd med polis och kommunen.

– Normalt sett har vi ju lokala medier som bedriver journalistik i verksamheten kontinuerligt utan några som helst problem. Det är ju viktigt att alla myndigheter och verksamheter och boende känner sig trygga och kan bedriva sitt arbete i hela staden. Men just ifrån det här programmets upplägg och inriktning ser vi att det kan väcka oro i Kronogården och därför var det bättre att byta från Kronan till N3.

”Skulle döda mig om de fick chansen”

På Facebook skriver Lamotte att ”det kommer bli tufft att återvända efter vad som hände senast jag besökte området, och jag vet att det finns personer i Kronogården som på allvar skulle döda mig om de fick chansen” men att han samtidigt aldrig kommer backa för dessa personer.

”Yttrandefriheten är det viktigaste vi har, även om vissa politiker tycker att jag borde sluta göra mitt jobb”, konstaterar han.