Tusentals svenska pensionärer har fått sin premiepension raderad. Detta efter att ha investerat i Rysslandsfonder som nu blivit värdelösa.

– Deras konton har helt nollats och deras premiepension har då sänkts till noll. Det är cirka 3 300 personer. Det är naturligtvis väldigt tråkigt för dem. De går ju miste om i snitt mellan 1 000 och 2 000 kronor i månaden, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, till SR.

Moskvabörsen stängde bara några få dagar efter att Ryssland hade invaderat Ukraina. Senare avregistrerades fyra Rysslandsfonder från premiepensionens fondtorg – och Pensionsmyndigheten ser nu fondinnehaven som totalt värdelösa.

Utöver de 3 300 som fått sin premiepension nollad kommer ytterligare cirka 24 000 pensionärer få sin premiepension nedskriven.

– Eftersom de haft andra fonder också så har det inte varit nödvändigt för oss att nolla utbetalningen under året, utan vi gör justeringen först vid årsskiftet precis som vi gör med alla andra premiepensioner. De räknas om vid årsskiftet. Det rör sig i snitt om kanske upp till 1 000 kronor för den här gruppen på 23-24 000 personer.

LÄS ÄVEN: Samma pension – oavsett du arbetat eller inte