Inför sommaren vill Uppsala kommun ge sina anställda varsitt presentkort på 500 kronor, detta för att visa uppskattning samtidigt som man stödjer det lokala näringslivet. Farhågor om att det kan sticka i ögonen då den kommunala äldreomsorgen samtidigt har det tufft avvisar man.

– Vi tänker stödja det där. Det är bra för näringslivet och de kommunanställda, säger Fredrik Ahlstedt (M), oppositionskommunalråd i Uppsala, till SVT Nyheter.

Förslaget väntas klubbas i veckan av kommunstyrelsen och det ska finnas en bred politisk enighet bakom.

Utöver 7,5 miljoner kronor tillkommer 80 000 för att trycka presentkorten som ska fördelas på mer än 17 000 anställda.

Avfärdar kritik

Trots att samhället genomgår en av de värsta kriserna i modern tid, och många kommuner redan innan pandemin bröt ut hade det tufft ekonomiskt, tror man att presentkorten kommer att ge en positiv effekt.

– Det är en avvägningsfråga naturligtvis. Men det kommer alla anställda till del, de drar ett väldigt tungt lass inom omsorgen så klart och ska ha ett stort tack. Men andra kommunanställda jobbar också väldigt mycket och har fått andra arbetsuppgifter, säger Fredrik Ahlstedt.

– Vi vet också att handlare, restauranger och kaféer – vissa av dem har inga intäkter alls. Så det är både en satsning på dem och på kommunens medarbetare.

Straffavgifter på hundratusentals kronor

För att snabbt kunna köpa presentkorten planerar kommunen att göra en så kallad direktupphandling trots att priset egentligen är för högt. För detta riskerar man en straffavgift på hundratusentals kronor i upphandlingsskadeavgift, något man är medveten om. Man hoppas i stället på att det ska ses som en åtgärd för att stötta det lokala näringslivet.

En förutsättning för presentkortet är också att förslaget om att tillfälligt slopa förmånsbeskattningen för anställda går igenom med start den 1 juni.