Den 16-årige ynglingen rusade in på Pressbyrån vid Kungsportsplatsen och avlossade flera skott. Butiksbiträdet – en gängkriminell profil – träffades av ett skott i käkbenet och ett i höften. Nu åtalas skytten för mordförsök och grovt vapenbrott.

Det var den 8 november förra året som 16-årige Aleksander Adel Al-Asadi klev in i butiken med avsikt att mörda en livsstilskriminell 21-åring. Detta inom ramen för en konflikt mellan olika invandrarkriminella falanger i Biskopsgården i Göteborg.

LÄS ÄVEN: Man skjuten inne på Pressbyrån i Göteborg

När Aleksander laddade om och skulle avlossa ytterligare skott klickade vapnet. Det blev 21-åringen räddning.

LÄS MER: Här är skytten som sköt kassör på Pressbyrån

Trots gedigen bakgrund i det invandrarkriminella nätverket Södra Biskop och trots att han utsatts för liknande mordförsök tidigare med stor risk att bli föremål för nya sådana försök, hade 21-åringen fått jobb på Pressbyrån.

Kusiner utsatta för en rad attentat

21-åringen och hans kusin har länge kamperat ihop som livsstilskriminella med ledande roller i Södra Biskop. Båda har i den egenskapen också utsatts för flera attacker de senaste åren.

I november 2019 utsattes kusinen för ett mordförsök på en spårvagn på Hisingen. Han tillfogades ett allvarligt knivhugg i nacken av Sakariye Ali Ahmed som senare skulle skjuta ihjäl polismannen Andreas Danman.

I januari 2021 besköts 21-åringen i närheten av en pizzeria på Väderlekstorget. Även den gången träffades han av två kulor och ådrog sig livshotande skador men överlevde.

I juni 2021 var besköts kusinen med flera kulor. Återigen var gärningsmannen Sakariye Ali Ahmed och bara några minuter senare skulle han skjuta ihjäl polismannen Andreas Danman.

Fångades av övervakningskameror

Mordförsöket dokumenterades av Pressbyråns övervakningskameror. Men polisens kvarnar skulle mala långsamt. Först tre månader senare grep polisen Aleksander.

Enligt statsåklagare Ulrika Åberg som håller i målet har man bevis nog för att åtala Aleksander. Han liknar i hög grad den person som syns på övervakningsfilmen och han kan också knytas till den elsparkcykel som användes för att fly från brottsplatsen. Mobiltrafik som polisen säkrat utgör ytterligare bevisning.

Nekar till brott – skyller på dubbelgångare

Aleksander är tidigare ostraffad och har förnekat brott och har hävdat att ynglingen på övervakningsfilmen är en dubbelgångare som är väldigt lik honom. Polisen har inte klarlagt om han kontrakterats för att utföra mordet eller haft egna personliga motiv.

Pressbyråns ledning har inte velat kommentera varför man med risk för kundernas säkerhet anställt en välkänd gängkriminell person med ett pris på sitt huvud.

BILDEXTRA: Se mordförsöket inne på Pressbyrån