Förskolan Grodan Kalmar ny

Avdelningen Grodan på förskolan Svärdsliljan i Kalmar. Här är barnen 2-3 år. Bild: thoralf.bloggplatsen.se

Inrikes

Pridevecka i förskolan oroar föräldrar i Kalmar

Publicerad 9/6/2017
Annons

PRIDE Just nu är det Pridevecka i Kalmar. Alla kommunens verksamheter genomsyras av Pride och regnbågsfärger på olika sätt. Även förskolorna deltar och det har väckt ont blod hos föräldrar. Några föräldrar har hört av sig till Samhällsnytt och uttrycker sin oro och upprördhet över att små barn indoktrineras och sexualiseras.

– Jag höll på att gå i taket när jag fick förskolechefens meddelande i form av ett veckobrev i mobilen. Jag ifrågasätter att så små barn som tvååringar och uppåt ska pådyvlas det här. När de blir äldre får de själva ta ställning och ha sina åsikter. Det har ju alla rätt att ha. Däremot finns det inga heteroveckor eller något annat som sätts på kartan, säger en upprörd förälder i Kalmar.

Föräldern och hans fru tycker att kommunen gått alldeles för långt.

– Det här är Sverige anno 2017 och Pride har förekommit i många år och det är inte är så bra. Det finns ingen hejd på tokigheterna och det verkar som om våra kommunpolitiker här är så präktiga att de vill slå sig för bröstet och sätta Kalmar på Sverigekartan. Ljusskyltar där kommunen köpt in sig i har budskap om Prideveckan och att busstrafiken går i regnbågens färger.

Förvånad

När Samhällsnytt kontaktar förskolechef Pia Olsson blir hon förvånad. Hon är chef för Svärdsliljan, Stensberg och Sälen.

– Jag har inte fått någon reaktion från föräldrar över huvud taget. I brevet jag skickat ut skriver jag om Likabehandlingsplanen och att den bygger på Diskrimineringslagen. Det är vårt uppdrag att följa diskrimineringslagen och de sju diskrimineringsgrunderna. Om man som förälder tycker att vi sexualiserar, blir jag väldigt förvånad. Vi pratar ju med barnen om att vi är lika mycket värda hur vi än ser ut, om vi sitter i rullstol eller har mörk hudfärg.

En av föräldrarna tycker det är märkligt att ingen kritik hörts offentligt.

– Det är väldigt tyst från övriga föräldrar. Jag är övertygad om att de flesta reagerar negativt, men ingen vågar säga något. Flatheten är fruktansvärt slående i Sverige. Vi skulle ha satt ned fötterna för länge sedan. Det skulle vara intressant att veta vad föräldrarna tycker om att skicka Pride på barnen. Vi vet inte hur barn reagerar. Det kom ingen information i förväg, bara som ett veckobrev. Annars får vi meddelanden om besök på företag eller andra ”normala” aktiviteter.

Vad händer?

Det finns hos föräldrarna frågor om hur vad som händer under Prideveckan.

– Det är vida skilt hur vi pratar med en ettåring och en femåring. Med ettåringen kan vi sitta ned och peka på näsan, munnen, ögonen eller på hudfärg. Med femåringar kan vi säga att en del bor hos mamma, en del bor hos mammamamma, pappapappa, pappa eller hos mamma och pappa och att det finns olika familjebilder. Som pedagoger måste vi utgå från barnens åldrar, precis som vi pratar med barnen om språk, natur eller matematik, förklarar Pia Olsson.

Måste följa lagarna

Hon uppger att hon inte heller fått några reaktioner från invandrargrupper, som i vissa fall är motståndare till sexualitet som inte sker mellan man och kvinna inom äktenskapet. Hon hänvisar på nytt till Diskrimineringslagen och säger att de som bor här måste följa de lagar som finns i Sverige. Hon nämner också skollagen som förskolan är satt under.

Kalmar kommun har 19 kommunala förskolor och 13 fristående. 3 155 barn är placerade på kommunala förskolor och 329 på förskolor som är fristående. Siffrorna är från augusti 2017.

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons