En av besökarna på Metallicas konsert på Ullevi igår kväll var prinsessan Estelle. 7-åringen vistades i en av arenans loger. Då dessa inte har några undantagsregler som gör det tillåtet för barn under 13 att vistas där under konserter har Göteborgs miljöförvaltning idag krävt in information från Got Event, bolaget som driver Ullevi.

Prinsessan Estelle var på plats med föräldrarna kronprinsessan Victoria och prins Daniel. På Ullevi fanns även Yusra Moshtat, miljöinspektör på Göteborgs stad, som mätte ljudvolymen i publiken och ska nu även att inspektera det rum där Estelle befann sig.

– Vi kan inte idag säga om ljudet varit för högt eller tillräckligt lågt. Vi har begärt in information från Got Event om vilka aktuella utrymmen som använts så att vi kan bedöma ljudet där. Vi kommer att kräva att de återkommer till oss och utifrån de uppgifterna så gör vi bedömningen om det är okej eller inte, säger Yusra Moshtat till Aftonbladet.

Enligt arrangören Live Nation rör det sig om en ”kontrollerad miljö där ljudnivån understiger rekommendationen”.

– Vi riktar oss inte mot arrangören utan anser att arenabolaget Got Event är ansvariga. Men då är frågan hur de vet det här, har de gjort en mätning? Hur har de gjort den? Det finns inget tillstånd från vår sida angående de här rummen, vi ger inte tillstånd på det sättet, säger Yusra Moshtat.

För konserter där barn under 13 släpps in får ljudet inte överskrida 97 decibel i medelvärde och maxvärdet får inte vara högre än 110 decibel. För konserter med 13-årsgräns ska medelvärdet inte överstiga 100 decibel och topparna får som max ligga på 115 decibel.