iran president

Irans president Ebrahim Raisi. Foto t.h: Mehr News Agency, CC BY 4.0

Utrikes

Prisbelönt iransk regissör släppt ur skräckfängelse

Publicerad 2/5/2023
Annons

Den iranske regissören Jafar Panahi släpptes under fredagen mot borgen från det ökända Evinfängelset efter att ha hungerstrejkat under två dagar. Panahi avtjänar ett sexårigt fängelsestraff efter att ha uttryckt kritiska ståndpunkter mot landets islamistiska regim.

Det var i juli förra året som Panahi arresterades efter att ha bevistat en rättegång som gällde hans kollega, regissören Mohammad Rasoulof. Panahi greps av vakter på plats och läts förstå att han hade ett innestående fängelsestraff som påstods ha utdömts för tio år sedan. Brottet ska, enligt uppgift, ha varit ”propaganda mot systemet”.

LÄS ÄVEN: Aftonbladets hån mot slöjförtryckta: ”Offerkofta”

Panahi är en av många iranska celebriteter som deltagit i den senaste tidens protester mot den islamska regimen. Utlösande faktor till de aktuella protesterna är att Mahsa Amini, en 22-årig kurdisk kvinna, avled medan hon var omhändertagen av den statliga moralpolisen för att ha brutit mot den på islam baserade klädkoden som gäller i landet.

Samtidigt som Panahis kritik mot regimen gett honom betydande problem i Iran, har han hyllats i Europa för sina filmer. Under 2022 fick hans film No More Bears motta The Special Jury Prize på Filmfestivalen i Venedig. Vid premiären lämnades en stol ledig som en symbolisk markering om Panahis ofrivilliga frånvaro.

LÄS ÄVEN: Rapport: Så ska polisen möta det systemiska hotet från islam

Euronews rapporterar att Panahi just nu är släppt mot borgen och befinner sig vid god hälsa, trots hungerstrejken. Utöver det vill varken Panahi eller hans team uttala sig om hur rättsläget ser ut gällande hans fall.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons