I takt med att datateknologin utvecklas diskuteras nu allt mer nästa revolution inom transportsektorn. Framförallt handlar det om självkörande bilar, där Waymo kommit längst, men flera stora företag utvecklar även flygande bilar. Blackfly är en av dem och det sägs att man kan lära sig flyga dem på fem minuter och ingen licens krävs.

Det är ofta man får läsa om ny, revolutionerande teknik som man aldrig sedan hör talas om igen. Men när det gäller nya former av transport verkar det inte vara långt kvar till det är en verklighet.

I Phoenix, Arizona, har exempelivis Google-ägda Waymo kommit långt när det gäller deras självkörande bilar. Där har Waymo börjat testa omkring 400 bilar som boende i Phoeniz kan beställa och som körs helt utan förare.

Enligt Fortune har Waymo testat teknologin i 25 städer i USA och har nu planer på att utöka verksamheten. Enligt Forbes ska Waymo ha beställt 62 000 minivans för ”robotkörningar”.

Men en ännu mer futuristisk tanke är den om flygande bilar. CNBC rapporterade om Ubers planer på flygande taxis, som mer liknar drönare än helikoptrar. Där stöter de på konkurrens från Google-stödda Kitty Hawk som kallar deras flygfordon för Cora. Även Airbus gjorde sin första lyckade icke-förarledda flygning tidigare i år. UberAIR planerar att lansera 2023 med testar som ska börja 2020.

Men det finns även satsningar på personliga flygande bilar. En av dem är Blackfly som enligt BBC ska vara det senaste försöket att låta privatpersoner äga sin egen flygande bil. Bilen ska inte behöva en pilotlicens (i USA) och kan färdas upp till 40 kilometer med en hastighet av upp till 100 km/timme. Även detta företag finansieras av Google:s Larry Page.

Blackfly tar en passagerar och drivs av åtta propellrar över två vingar.

Troligen lär vi få se självförande fordon långt innan flygande bilar men även det spås utgöra en revolution för vårt samhälle.

Köerna spås minska drastiskt på grund av att datorerna optimerar körandet, man kan jobba på vägen till eller från jobbet, bostäder utanför stadskärnorna lär bli mer attraktiva eftersom transport till och från inte längre kommer vara ett problem, vilket inkluderar de som vill ta ett par glas vin.

Inte heller parkering kommer vara ett problem eftersom bilarna kan parkera sig själva, antingen i staden eller i hemmet, för att sedan hämta upp ägaren när man kallar på bilen.

Exakt när självförande bilar slår igenom på riktigt återstår att se, men det kan vara snarare än du tror.