En pengainsamling har upprättats för 39-åriga ukrainskan Iryna Zamanova, som förlorade sitt ena ben när hon blev påkörd av IS-terroristen Rakhmat Akilov på Drottninggatan i april 2017 men som nu ska utvisas ur Sverige. 

Efter terroristattacken tvingades Iryna amputera benet och hon har idag protes. På måndagen förra veckan meddelade Migrationsöverdomstolen att hon inte får stanna i Sverige.

Trots att Iryna begärde nåd av regeringen för att få stanna fanns det ingen hjälp att få. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) kommenterade utvisningsbeslutet med att det ”juridiskt sett är det ganska glasklart”.

LÄS ÄVEN: Förlorade benet i terrorattacken på Drottninggatan – utvisas till Ukraina

Kritiken mot utvisningsbeslutet har varit massiv. Många menar att svenska staten har ett ansvar gentemot Iryna och hennes fortsatta vård eftersom hon skadades av en person som vistades illegalt i landet och inte borde ha varit på fri fot eller i Sverige överhuvudtaget.

Man har också gjort jämförelser och påtalat att det till och med har hänt att dömda utländska mördare och våldtäktsmän undsluppit utvisning samt att regering och riksdag nyligen klubbade en lag som gav 9 000 unga migranter rätt att stanna trots att de inte uppfyller utlänningslagens villkor för att beviljas uppehållstillstånd.

På fredagen startade samhällsdebattören Therese Verdun en insamling för Iryna på Twitter. Nedan följer uppgifter om insamlingen om du vill hjälpa till med ett bidrag.

https://twitter.com/thereseverdun/status/1152050206436929542

120 000 kronor på två dygn
På lördagseftermiddagen meddelade Verdun att 547 personer tillsammans har samlat ihop 74 230 kronor.

LÄS ÄVEN: Illegal och multikriminell libyer onanerade på tåg – utvisas inte

Senare på lördagskvällen var summan uppe i drygt 120 000 kronor.

LÄS ÄVEN: Kenyan försörjd av Norrköpings kommun dömd för 37 fall av sexuellt ofredande – utvisas inte