Ukrainska eller pro-ukrainska styrkor gick under måndagen över gränsen in i Ryssland några mil nordväst om ukrainska Charkiv. Det rapporterar flera källor.

En mindre truppstyrka, utrustad med två stridsvagnar och ytterligare ett tiotal stridsfordon, korsade gränsen och dödade bland annat en rysk gränspolis. De ska därefter åtminstone delvis ha intagit de två byarna Kozinka och Gora-Podol i Belgorod oblast precis vid gränsen, vilket bland annat Washington baserade ISW skriver om.

Av bilder i sociala medier framgår att stridsfordonen målats med vita kors och tyrrunor. Tyrrunan var populär i Nazityskland under andra världskriget då den anses stå för ”kamp och seger”.

Ukraina: Har kännedom

Rysk militär uppges ha slagit tillbaka angreppet, men enligt uppgifter i sociala medier fortsätter striderna ännu under tisdagen.

Från officiellt ukrainskt håll uppges man ”ha kännedom” om att pro-ukrainska styrkor korsat gränsen, men hävdar att de som deltar i attacken inte har något med den reguljära ukrainska militären att göra. Istället heter det att soldaterna är ryska medborgare som velat ”befria” områdena från ”den så kallade Putin-regimen”.

Från ryskt håll talas det om ukrainska sabotagegrupper. Kremltalesmannen Dmitrij Peskov säger bland annat att attacken är ett försök att rikta bort fokus från Ukrainas förlust av staden Bachmut. Det påstås också ha ringts in ett stort antal falska larm om en ukrainsk gränskränkning på annat håll kort innan attacken, för att på så sätt avleda den ryska militärens uppmärksamhet.

Gränskränkningen utnyttjades snabbt i den ukrainska propagandan. Bilder från en trafikstockning i Belgorod spreds tillsammans med påstenden om att Ryssland beordrat evakuering av storstaden. Det hävdades även att den ryske guvernörens fru flytt oblastet.

Bild: Telegram
Bilder: Telegram