protester iran

Regimkritiska protester i Teheran möter motstånd av kravallpolis. Faksimil: Twitter

Utrikes

Protester i Iran – folket kräver islamistiska ledarens avgång

Publicerad 1/12/2020
Annons

Under lördagen och söndagen har iranier samlats på Teherans gator för att kräva att Ayatollah Khamenei – landets högste andlige ledare – avgår. Detta efter att regimen erkänt att de ”råkat” skjuta ner ett civilt ukrainskt passagerarplan.

På åtminstone fyra platser i Teheran samlades grupper av iranier för att protestera mot landets ledare efter att det blev känt att landet låg bakom flygkraschen nyligen där 100-tals människor avled. Det rapporterar bland annat Daily Mail. Demonstranterna ropade ”död åt lögnare” och krävde att landets högsta ledare, Ayatollah Seyed Ali Khamenei, avgår.

Det som började som förhållandevis lugna protester mot nedskjutningen av det ukrainska flygplanet kom att snabbt övergå i protester mot den islamistiska regimen som möttes av våldsamt motstånd från myndigheterna. Kravallpoliser var snabbt på plats och satte in tårgas och mötte de protesterande människorna med våld.

De protesterande iranierna ropade ramsor i kör – om vad de anser vara statens inkompetens och ondska. Kravallpolisen gjorde våldsamt motstånd trots att protesterna till en början ska ha varit sansade.

Protesterna fortsatte under söndagskvällen och deltagarna kräver att de ansvariga ställs inför rätta. Folkmassan fördömer också Islamiska republikens paramilitära milis, Basij, och ropade ”Död åt Basij”.

”Protesterna från tusentals iranier i Teheran spräckte regimens propagandaballong gällande elimineringen av Qasem Soleimani”, sade Shahin Gobadi, talesman för anti-regimgruppen Folkets Mojahedin-organisation i Iran, i ett utlåtande till Daily Mail.

Gobadi sade också att protesterna ”visar iraniernas sanna känslor och återigen tydligt bevisade att Iran är en kruttunna och det iranska folket kommer inte sluta förrän regimen bytts ut”.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
999Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons