putin rubel

Ryska rubel och Vladimir Putin. Foto t.h: Kremlin.ru, CC BY 4.0

Utrikes

Putin: ”Sanktionerna liknar en krigsförklaring”

Publicerad 3/6/2022
Annons

Den ryske presidenten Vladimir Putin säger att sanktioner som införs av västländer som svar på invasionen av Ukraina ”liknar en krigsförklaring”.

Han varnar också för att en flygförbudszon över Ukraina från ryskt håll skulle ses som ett deltagande i den väpnade konflikten, rapporterar BBC. Detta efter att Ukraina bett Nato om hjälp med att införa en sådan zon.

– Men tack och lov har det inte blivit så, tillade Putin.

Putin förnekar samtidigt de uppgifter som spridits om att han har planer på att aktivera undantagstillstånd eller krigslagar i Ryssland.

LÄS ÄVEN: Hårda straff för den som stöder Rysslands invasion

Allt fler jättar hakar på sanktionerna

Sedan starten av Rysslands invasion i Ukraina för 11 dagar sedan har västvärlden implementerat en rad sanktioner mot Ryssland. Man har bland annat tillämpat frysning av Putins utländska tillgångar och uteslutit ett antal ryska banker från Swifts internationella betalningssystem.

Under helgens gång har Samsung beslutat att stoppa all export till Ryssland, klädkedjan Zara att stänga ner all handel i landet och PayPal att stoppa all möjlighet till användning i Ryssland.

Några signaler från väst att, utifrån Putins varning och risken att dras in i det väpnade kriget, bromsa in eller backa när det gäller sanktionerna finns i dagsläget inte.

LÄS ÄVEN: Förhandlare sköts ihjäl av ukrainsk polis – misstänktes vara förrädare

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1053Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons