putin-rt-myteri

Foto: RT

Utrikes

Putin uppmanar Ukrainas militär till myteri: ”Ta saken i egna händer”

Publicerad 2/25/2022
Annons

Ryssland president Vladimir Putin uppmanar i ett tv-sänt tal de ukrainska soldaterna att göra myteri och ”ta saken i egna händer”. Han säger att kriget inte handlar om den ukrainska militären utan de ”nynazister” som styr Ukraina.

Den ryska invasionen av Ukraina har alldeles uppenbart inte gått som Putin tänkt sig. Efter snart två dygns hårda strider är huvudstaden Kiev fortfarande under ukrainsk kontroll.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj publicerade framåt fredagskvällen en video där han står på en gata i Kiev, omgiven av sina närmaste krets, för att visa att han inte övergett huvudstaden.

Volodymyr Zelenskyj är kvar i Kiev. Foto: Sociala medier

Inte heller i östra Ukraina, eller ens i ryskdominerade sydöstra delarna av landet, har den ryska armén lyckats avancera särskilt långt. Hela tiden möter den hårt motstånd från ukrainsk militär.

De två östukrainska städerna Sumy och Konotop uppges enligt ryska medier ha omringats av ryska trupper. Att Ryssland tagit kontroll över områdena bekräftas från ukrainsk sida. Men längre än så har ryssarna inte lyckats avancera.

Foto: Unian

Tvärtemot hur det framstod under torsdagen, är Ukrainas flygvapen heller inte utslaget. Såväl ukrainska stridsplan som helikoptrar har kunnat operera i luftrummet, även efter den ryska invasionen.

LÄS MER: Ukraina: Ryssland har förlorat tusentals soldater i kriget

Ryssland verkar fokusera sin offensiv på huvudstaden Kiev. Ryska styrkor närmar sig långsamt staden norrifrån, under intensiva strider.

Inför vad som ser ut att bli en blodig strid på Kievs gator riktade Putin under eftermiddagen en uppmaning direkt till de ukrainska soldaterna om att ”ta saken i egna händer”.

– Låt inte de här nationalisterna använda er, era kvinnor och era äldre som mänskliga sköldar, sade han syftandes på den ukrainska regeringen.

– Det skulle vara så mycket enklare att förhandla med er än med det gäng nazister som tagit över Kiev.

LÄS ÄVEN: Putins blixtattack mot Ukraina

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
853Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons