Vos Hestia Rädda Barnen människosmuggling

Rädda Barnens fartyg Vos Hestia utreds av polis för inblandning i människosmuggling.

Utrikes

Rädda Barnen utreds av polis för samarbete med människosmugglare

Publicerad 10/29/2017
Annons

➤ Den italienska polisen och kustbevakningen genomför en utredning av fartyget ’Vos Hestia’ som tillhör organisationen Rädda Barnen och som för närvarande ligger för ankar utanför Catania på Sicilien.

Granskningen har pågått i över ett år med fokus på resor som NGO-organisationers fartyg företagit och särskilt på relationerna mellan fartygens besättning och de människosmugglare som arrangerar överfärder med migranter från Libyen till Europa.

För första gången har polisen beslutat skicka ombord en hemlig agent som kan kontrollera räddningsoperationerna och förklara hur fartygen alltid råkar befinna sig bara några få sjömil från den plats där migranterna anländer med sina båtar. Misstankar finns om att någon ombord på fartygen får information från smugglarbåtarnas förare eller någon vid Libyens kust.

Som ett resultat genomsöktes och beslagtogs I augusti förra året fartyget ‘Iuventa’ som ägs av NGO-organisationen ‘Jugend Rettet’. Det finns videor och bilder som dokumenterar minst “tre planerade leveranser av migranter från smugglarna till fartygets besättning”.

Den fortsatta utredningen ledde vidare till kontakter mellan smugglarna och personer ombord på Rädda Barnens fartyg. Förra måndagen beslagtog polisen en bärbar dator, en satellittelefon, en mobiltelefon, två surfplattor och en hårddisk som misstänks innehålla bevis för kopplingarna till de kriminella organisationerna.

Rädda Barnen förnekar samröre med människosmugglare och har tills vidare ställt in alla fortsatta räddningsoperationer.

Diagrammet ovan visar det antal migranter som av olika räddningsteam plockats upp i centrala Medelhavet mellan 2013 och 2016. Antalet migranter som plockats upp av NGO-organisationer har ökat dramatiskt, från ca 1.400 under 2014 till över 46.000 under 2016.

De senaste fyra åren har närliggande Sardiniens kuster befunnit sig i något som liknar katastrofläge till följd av det stora antal migranter som anländer från Algeriet. Förra torsdagen anlände under en och samma natt så många som 110 personer till ön.

Migrationen från Algeriet är inte att betrakta som flykt undan krig. Bedömare varnar för att detta är en mycket farlig situation som också möjliggör för terrorister att enkelt ta sig in I Europa.

Det framstår som uppenbart, i beaktande av färdsättet, frekvensen och omfattningen för denna trafik, att det bakom dessa migrantströmmar finns någon form av organisation som administrerar resorna från Algeriet till Sardinien. I vilken utsträckning NGO-organisationer i området är inblandade i verksamheten får pågående polisutredningar utvisa.

Claudia Gasparrini
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons