Förra året anmäldes 1 896 rån mot barn och ungdomar i Sverige. Det var den högsta siffran någonsin. Nu står det klart att rånen blir ännu fler i år – och ger således ett rekordhögt antal även 2019.

– Det har påverkat mig otroligt mycket, säger ett rånoffer till 200 sekunder.

Hittills i år har 2 291 ungdomsrån polisanmälts. Det är en ökning med 20 procent sedan förra året. Av det antalet att döma är det en stor risk att fler rån anmäls innan månaden och året är slut.

I 200 sekunder säger man att ”de här rånen begås vanligen av andra ungdomar – i grupp”. På bilderna man visar i klippet ser man att de unga rånarna har utländsk bakgrund. Huruvida ungdomar med invandrarbakgrund är överrepresenterade i denna typ av brott nämner man ingenting om i den 200 sekunder långa granskningen.

Ett rånoffer som Robert Aschberg talar med i klippet berättar att rånarna tvingade av honom jackan när han var på väg ut från tunnelbanan. Innan visade de upp en kniv för att visa att de menade allvar, berättar han.

Sedan blev han medtvingad till en bankomat för att bevisa att han inte hade mer än 20 kronor på kortet. Kontoutdraget visade 80 kronor – varpå rånaren frågade varför han ljög.