Under två veckor har ett tiotal personrån mot unga skett i Alvik. Många av dessa har skett under rusningstid med många människor i rörelse men ingen har ingripit. ”Skrämmande”, säger polisens förundersökningsledare.

Senast i tisdags skedde två rån i närheten av Alviks tunnelbanestation med ungefär samma tillvägagångssätt som vid de tidigare rånen – ett större ungdomsgäng omringade offret och hotade till sig jacka, telefon och hörlurar samt bankomatkort och kod i ett fall. Gärningsmännen bedöms vara i offrens ålder, 15-20 år, och ännu yngre i något enstaka fall.

Flera av rånen har begåtts då många vuxna varit i närheten men ingen har valt att ingripa eller ens hjälpa till.

– Vid något tillfälle har en ung målsägande bett om att få låna en telefon för att ringa polisen, men folk hjälper inte ens till med det. Jag tycker det är dåligt, speciellt när det är unga människor som drabbats, säger polisens förundersökningsledare Joakim Nyquist.

”Tilliten eroderar”
Facebook kommenterar journalisten Thomas Gür händelseutvecklingen i Alvik.

Detta är så oerhört sorgligt. Så här ser det ut när normerna urgröps, tilliten eroderar och, givetvis, när staten inte uppfyller sina grundläggande uppgifter om att upprätthålla ordningen.

Gür menar att polisens tanke om att ”vuxna” ska ingripa mot ”större ungdomsgäng i 15-20-årsåldern” i sig är direkt upprörande då vi sett exempel på poliser som trots beväpning och rätt att använda våld inte vågat ingripa i liknande situationer och själva blivit misshandlade och nästan avväpnade.

Vidare anser Gür att uttalandet om att ”mammor och pappor” ska vara uppmärksamma på om deras barn kommer hem med dyra prylar är lika naivt:

Om rånarna kom från hem där mammor och pappor var uppmärksamma, skulle de inte syssla med ungdomsrån.