I en ny rapport från Stockholms Handelskammare konstateras att den organiserade brottsligheten har djupa förgreningar i näringslivet. Enligt experter måste samhället sätta in tyngre motstånd för att bekämpa hotet det utgör.

Amir Rostami är professor i kriminologi vid Högskolan i Gävle och har tillsammans med Hernan Mondani, docent i sociologi vid Umeå universitet, skrivit en rapport om den organiserade brottslighetens kopplingar till näringslivet. Den visar bland annat att var tredje person inom den organiserade brottsligheten har eller har haft företagskopplingar.

Nästan tolv procent av de studerade individerna inom den organiserade brottsligheten har dessutom haft sysselsättning inom samhällskänsliga yrken.

LÄS ÄVEN: Ny rapport om extremism och organiserad brottslighet: majoritet har rötter i andra länder

De ägnar sig åt människoexploatering och skapar en osund konkurrens och riskerar att urholka legitimiteten i de finansiella systemen liksom socialförsäkringssystem.

– Det är lätt att få intrycket att den organiserade brottligheten helt domineras av unga killars narkotikahandel i utsatta områden, men det är tydligt att kriminaliteten är mer omfattade och mer raffinerad. Den utförs många gånger i företagsform inom en mängd branscher och de negativa konsekvenserna blir i förlängningen systemhotande, säger Fredrik Erfelt, ansvarig för trygghets- och säkerhetsfrågor på Stockholms Handelskammare.

Vinsterna från den kriminella ekonomin bedöms ligga på mellan 100-150 miljarder kronor om året.

Stor utmaning

Rostamis slutsats är att samhället måste organisera sig bättre och agera kraftfullt för att undanröja hotet. Även han ser det som systemhotande på sikt.

Rostami och Mondani föreslår flera åtgärder för att bekämpa de kriminella gängen inom näringslivet. Man vill bland annat se att näringslivet involveras i kampen mot organiserad brottslighet och en bättre samordning och samverkan med myndigheter. Man föreslår också att den svenska modellen med kollektivavtal bör värnas.

– Rapporten kompletterar tidigare forskning och rapporter som visar att den organiserade brottsligheten utgör en stor utmaning för både näringslivet och samhället i stort. I detta sammanhang krävs en stärkt organisering och ökad effektivitet från de goda krafterna för att kunna bekämpa den organiserade brottsligheten, säger Amir Rostami.

LÄS ÄVEN: Nationalekonom: Klanerna dränerar välfärden genom bidragsfusk