Foto: Thomas Nugent

Utrikes

Rasdiskriminering hos BBC – vita ej välkomna

Publicerad 6/22/2021
Annons

Det brittiska public servicebolaget BBC annonserar ut ett traineejobb som produktionsassistent till vetenskapsredaktionen i Glasgow. Positionen är dock ”endast öppen för svarta, asiater och icke vita etniska minoriteter”.

Diskriminering är olagligt i Storbritannien men så kallad ”positive action”, en form av inkvotering, är tillåtet vid anställning av praktikanter i industrier där minoriteter anses vara underrepresenterade.

Den aktuella annonsen lades upp på webben av Creative Access, ett företag som arbetar med att öka antalet personer från så kallade etniska minoriteter i kreativa branscher. Den som får jobbet kommer att arbeta på programmen Springwatch, The One Show och The Truth About.

LÄS ÄVEN: Ny brittisk tv-kanal lanseras – jämförs med med Fox News

Diskriminering av vita pågått i flera år hos BBC

Enligt Daily Mail har BBC tidigare haft liknande rasdiskriminerande anställningsannonser för en traineeposition som researcher vid historieredaktionen i Bristol, där endast så kallade etniska minoriteter var välkomna att söka. En sökning online visar dock att BBC haft samma kravprofil till olika traineepositioner så tidigt som 2017.

Vid förfrågan har BBC vägrat avslöja hur många traineetjänster företaget annonserar ut på liknande vis. En talesman för BBC säger att: ”BBC är en välkomnande, inkluderande organisation som åtar sig att representera och reflektera vår publik. Vi stöder ett system organiserat av Creative Access, en oberoende organisation som ägnar sig åt att öka mångfalden i de kreativa branscherna, som ger utvecklingsroller, helt i linje med Equality Act”.

LÄS ÄVEN: Fanna Ndow Norrby och Amie Bramme Sey – två privilegierade nyrasister

Inkvotering ska öka den sociala rörligheten

Tidigare i år publicerade BBC en ”mångfalds- och inkluderingsplan” som fastställer att företagets arbetskraft ska bestå av 50 procent kvinnor, 20 procent svarta och etniska minoriteter och 12 procent handikappade, för att bättre representera samhället. Den sociala rörligheten ska ökas genom att inkvotering.

– Vi har gjort några stora förbättringar, men vi vill och behöver gå längre. Denna plan kommer att säkerställa att vi är en modern, progressiv och välkomnande organisation, sa BBC: s generaldirektör Tim Davie när planen presenterades.

Alla är inte lika entusiastiska över inkvoteringsplanen. Joe Ventre, digital kampanjchef på TaxPayers Alliance, anser att det skadar allmänhetens förtroende för public servicebolaget.

– BBC-chefer borde inte stödja rasbaserad rekrytering med skattebetalarnas pengar. Ett sådant tillvägagångssätt undergräver ytterligare förtroendet för företaget och hur de använder pengarna.

TaxPayers Alliance anser i övrigt att licensavgiften för BBC är en orättvis dubbelbeskattning. Creative Access som genomför ”mångfaldsplanen” vill inte svara på några frågor i ämnet.

LÄS ÄVEN: Majoritet britter vill inte betala för BBC – anser kanalen är partisk

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
508Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons