Då en grupp elever på högskolan Konstfack i Stockholm hävdade att namnet Vita havet på en utställningssal var rasistiskt gav sig Sara Kristoffersson, professor i designhistoria, in i debatten. Efter att ha avfärdat några rasistiska kopplingar blev hon utsatt för en kampanj.

I februari 2021 skrev Sara Kristoffersson en debattartikel i vilken hon gick emot en grupp elevers påståenden om rasism, som togs på allvar och man utredde ifall namnet skulle bytas, och gjorde klart att namnet helt enkelt baserades på att salen har vita väggar.

LÄS ÄVEN: Arbetssjukdom på grund av mobbning vanligast på kvinnodominerade arbetsplatser

Efter debattartikeln startades ett internt upprop på skolan som samlade 44 namnunderskrifter bland lärarna. Dessa skrev sedan i en ny debattartikel att Sara Kristofferssons artikel motverkade inkludering och skadade förtroendet mellan lärare och studenter.

Det tog Konstfacks rektor Maria Lantz över en vecka innan hon påtalade det olämpliga med en insamling av namnunderskrifter mot en enskild medarbetare. Samtidigt skickade hon ett stöttande mejl till lärarna bakom uppropet.

Utredning sågas

Situationen gjorde att Kristofferson mådde så dåligt att hon blev sjukskriven och en utredning om kränkande särbehandling startades. Rektor Lantz beslut blev dock att ingen mobbning förekommit.

Två erfarna arbetsrättsjurister som TV4 Kalla fakta låtit granska utredningen sågar den som bland annat osaklig, inte opartisk och därmed även oprofessionell.

LÄS ÄVEN: SD-toppen slår tillbaka mot Strandhälls mobbning

– Det är ingen höjdare att vara på Konstfack. Tidigare har jag ju suttit där och arbetat. Nu åker jag direkt hem. För att det är obehagligt att vara där, på grund av det som har hänt, säger Sara Kristoffersson till TV4 Nyheterna.