Samhällsnytt uppmärksammade Migrationsverkets invandringsprognos söndagen den 29 juli som fick stor uppmärksamhet. Nu visar det sig att det var regeringen som beordrade myndigheten att släppa rapporten på en söndag.

I en krönika i Dagens Samhälle går frågade sig Peter Santesson: ”Var det verket som försökte hjälpa regeringen och minimera uppmärksamheten för en brännbar rapport i valrörelsen genom att släppa den på en söndag?”

Idag har han svaret och skriver att Migrationsverket för honom nu bekräftat att ”det var Regeringskansliet som höll fast vid att utgiftsprognosen för juli skulle lämnas just på en söndag och inte redan på fredagen som Migrationsverket istället föreslog, och som vore det helt normala.”.

Han konstaterar att det aldrig hänt innan att Migrationsverket släppt en rapport på en helgdag och följer upp med att fråga sig varför invandringsprognosen skulle lämnas på en helgdag för första gången någonsin, och dessutom den sista prognosen innan valet.

Enligt Santesson fick alla myndigheter som lämnar utgiftsprognoser samma instruktion, men endast Migrationsverket offentliggjorde rapporten på söndagen.

Att myndigheten offentliggjorde rapporten på söndagen är inte underligt, menar Santesson, eftersom regeringen hade krävt att rapporten skulle läggas in i deras interna system den söndagen.

Alternativet för Migrationsverket var i det läget att vänta en dag med att offentliggöra en offentlig rapport, eller att offentliggöra den innan regeringen formellt sett hade fått den. Det mest rimliga är istället att offentliggöra den samtidigt som regeringen får den.

Frågan Santesson ställer sig är då varför regeringen väljer att lägga en känslig rapport på en söndag och menar att det är ”oroväckande när det inte utlöser kritiska följdfrågor”.