höghastighetståg
Inrikes

Regeringen bjuder in samtliga partier till samtal om höghastighetståg – utom SD

Publicerad 12/18/2019
Annons

I fjol inledde Socialdemokraterna på initiativ av infrastrukturminister Tomas Eneroth tvärpolitiska samtal om stambanor för höghastighetståg i Sverige. Sedan dess har två partier som tidigare varit positivt inställda till planerna backat. Nu gör Eneroth ett nytt försök och bjuder in samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna.

Planerna har i dag stöd av Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Kristdemokraterna och Liberalerna har sedan de förra samtalen ändrat sig.

– Utgångspunkten för samtalen är att vi vill att det ska finnas en bred enighet kring finansieringen av nya stambanor. Det blir ett långsiktigt åtagande. Det kommer behöva stå sig i både hög- och lågkonjunktur och med olika regeringar, säger Tomas Eneroth till DN.

Moderaterna har varit kritiska till bland annat kostnadsfrågan.

– Jag vill väldigt gärna hitta en bred överenskommelse och jag är verkligen beredd att lyssna på Moderaterna och övriga om de kommer med konstruktiva förslag. Jag har svårt att tro att de inte vill vara med och påverka detta. Det vore viktigt, säger han.

Regeringen ger inte upp och samtalen man bjudit in till kommer att äga rum i januari med bland andra finansminister Magdalena Andersson (S).

Beslutet att exkludera Sverigedemokraterna säger Eneroth beror på att man har som utgångspunkt att inte förhandla med dem. Enligt ministern ska SD också ha ”varit tydliga med att de inte är intresserade”.

Planerna på höghastighetståg har tidigare kritiserats av riksrevisionen och bland väljarna är det främst Vänsterpartiets väljare som är för medan Kristdemokraternas sympatisörer är mest emot.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
469Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons