Under pandemin ansåg sig regering och riksdag vid flera tillfällen tvungna att ta till nya slags lösningar för att fatta snabba beslut. Dåvarande S-regeringen ansåg trots detta att det behövdes en översyn av hur regelverket ska utformas för att ärenden ska kunna hanteras än snabbare i en krissituation. Nu har den parlamentariska kommitté man tillsatte kommit med sitt utlåtande.

Kommittén leds av juristen Johan Hirschfeldt och dess slutsats är att regeringen måste få utökade möjligheter att snabbt fatta beslut utan att riksdagsprocessen fördröjer det. Mer specifikt heter det att snabba beslut ska kunna tas ”om det råder en allvarlig fredstida krissituation och förhållandena kräver det”.

LÄS ÄVEN: Regeringen öppnar för hårdare vaccineringstvång vid pandemier

Man vill dessutom att regeringen ska kunna fatta beslut för att i efterhand få godkänt av riksdagen.

Kommittén vill se att lagarna träder i kraft 2027 men då det rör sig om en grundlagsändring är ett officiellt beslut långt ifrån klart.

Ny situation efter Ukraina

I början av 2022 intervjuades Hirschfeldt av Dagens Juridik och fick då frågan vad som avses med ”allvarliga fredstida kriser”.

– Det är ett samlingsbegrepp som ska kunna innehålla många olika typer av kriser – från aktörsstyrda hybridhot, cyberattacker och terrordåd till finanskriser, olyckor, naturkatastrofer, pandemier och alla följdverkningar.

Han hänvisade till Rysslands invasion av Ukraina och menade att vi efter det lever i en ny tid med en dramatiskt annorlunda situation som kräver att vi måste tänka mer på beredskapsfrågorna och juridiken som omger dessa.

LÄS ÄVEN: SD vill granska om regeringen missbrukat pandemilagen