I samband med att FN:s 29:e klimatkonferens, COP29, pågår i Azerbajdzjan meddelar regeringen att man kommer ge åtta miljarder kronor till FN:s gröna klimatfond. Det gör Sverige till den största givaren per capita bland de stora givarländerna.

Det var på en pressträff på onsdagsmorgonen som bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) tillsammans med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) presenterade regeringens nya internationella klimatsatsningar.

Under perioden 2024-2027 vill regeringen betala ut sammanlagt åtta miljarder av de svenska skattebetalarnas kronor till den gröna klimatfonden. Fonden ligger under Parisavtalet och Klimatkonventionen.

LÄS ÄVEN: Miljöexperten: Den gröna omställningen måste granskas

– Klimatkrisen är en global kris. Regeringen har en pådrivande roll i det internationella klimatarbetet, där Sverige vill effektivisera och utöka klimatbiståndet. FN:s gröna klimatfond är en av våra viktigaste kanaler. Sveriges bidrag till GCF gör oss till största givare per capita bland de stora bidragsgivarna, och visar därmed vår ledande roll inom klimatfinansiering. Sverige vill att fonden ska prioritera innovation, grön omställning genom investeringar i fossilfri energi, energieffektivisering och klimatsmart infrastruktur, säger Benjamin Dousa. 

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Onsdagens besked kommer en dag efter att regeringen beslutat att ytterligare 200 miljoner kronor ska ges till en annan klimatfond. Det var under förra årets COP28 i Förenade Arabemiraten som man tog beslutet att inrätta en ny fond, och nu pågår arbetet med att få igång den.

– Sverige är ledande i det globala arbetet för att nå till upp till Parisavtalets 1,5-gradersmål. Våra betydande bidrag till den största och mest välorganiserade internationella klimatfonden är väl investerade skattepengar. Regeringens ambition med denna satsning är att snabba på klimatomställningen i länder som har stora utsläpp, men som behöver hjälp med att ställa om, säger Romina Pourmokhtari.

Med åtta miljarder kronor blir Sverige den sjätte största givaren efter Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Japan och USA och störst per capita bland de större givarländerna.

Miljöpartiet inte nöjda

Trots den gedigna summan är man hos Miljöpartiet inte nöjda.

– Det är beklämmande att höra ministrarnas tomma prat. Pourmokhtari har själv pratat om att EU ska fylla tomrummet efter USA. Det är uppenbart att hon inte har några planer på att Sverige ska göra sin del, säger Miljöpartiets språkrör Amanda Lind till statstelevisionen.

SD har inte tagit ställning

Hos regeringens samarbetspartner Sverigedemokraterna uppger partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att man ännu inte tagit ställning till enskilda förslag inom ramen för biståndsbudgeten.

– Vi har i idag inga kommentarer kring förslag på omprioriteringar inom befintlig biståndsbudget men vill påpeka att befintlig biståndsram som minskades i senaste budgetpropositionen ligger fast, säger Kinnunen till Samnytt.

Enligt partiet kan man diskutera hur befintlig biståndsbudget används mest effektivt men det är en fråga för senare budgetförhandlingar.

LÄS ÄVEN: Gröna bränsleprojekt i fritt fall: “Omöjliga att investera i”