På fredagen kallade regeringen och Sverigedemokraterna till pressträff för att kommunicera vad man ämnar göra för att få den svenska skolan på fötter igen. Stort fokus läggs på att höja kvaliteten på lärarkåren och på återgång till traditionella medtoder för kunskapsförmedling i klassrummen.
Den svenska skolan har länge varit ett sorgebarn. Allt fler elever – framför allt sådana med invandrarbakgrund – går ut grundskolan utan godkända betyg och behörighet till gymnasium. Det stänger många dörrar till arbetslivet och öppnar andra till bidragsförsörjning och kriminalitet.
Under Alliansregeringen lovade dåvarande utbildningsminister Jan Björklund (L) att fixa skolan. Det skulle bli mindre vänsterflum och mer fokus på kunskapsinlärning.
Efter att Björklund misslyckats lovade Miljöpartiets språkrör i ett uppmärksammat utspel att fixa skolan på 100 dagar. Det löftet infriades inte heller och sedan dess har skolans förfall med allt sämre kunskapsresultat fortsatt.
Nu meddelar Tidöregeringen att man plockar upp stafetten för att få ordning på den svenska skolan. Man aviserar en kvalitetshöjning genom att lärarutbildningen görs om i grunden, att fokus i skolan på kunskapsinlärning ökar och att kraven på både lärare och elever att göra vad de är där för höjs.
LÄS ÄVEN: Larmet: Outbildade lärare tar över skolan
Kallade till pressträff
På onsdagen kallade utbildningsminister Mats Persson (L) och Sverigedemokraternas skolpolitiska talesperson Patrick Reslow till pressträff för att kommunicera de nya riktlinjer för lärar- och förskollärarutbildningarna som man kommit överens om.
– Vi behöver mer fokus på hur lärare kan lära våra barn läsa, skriva och räkna. Det är helt avgörande för att man ska komma vidare och lära sig andra saker. Skolan ska tillbaka till grunderna och det påverkar hur lärarutbildningarna ser ut och utformas, fastslog Persson.
LÄS ÄVEN: Myndigheter hjälper illegala migranter söka gymnasium
Ut med bildskärmar, in med skolböcker
Åtgärderna ska föregås av en utredning där målsättningen är en skola med mer fokus på ämneskunskaper, praktisk metodik, höjda antagningskrav och högre kvalitet i själva skolutbildningen. Man vill också se en återgång till mer traditionell inlärning med skolböcker än via datorskärmar som varit i ropet på senare tid.
Vem som helst ska inte heller, så som det varit ett tag, kunna ta sig in på lärarutbildningen. Antagningskraven till ska skärpas till en nivå där man kan anta att den sökande har förutsättningar att bli en bra lärare.
– I dag är det många som hoppar av och vår ambition är att det ska förändras. Vi anser att kraven ska skärpas dels för att få en större genomströmning på utbildningen, men också för att höja statusen för lärarkåren och utbildningen, sa Reslow.
Det färdiga uppdraget om hur den svenska skolan ska tillbaka till vad den än gång var ska redovisas senast den 29 november 2024.
Hela pressträffen kan ses nedan:
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.