På måndagen meddelande regeringen vid en presskonferens att man med anledning av corona-epidemin gör inskränkningar i den grundlagsfästa mötesfriheten så att inga sammankomster med fler än åtta deltagare är tillåtna. På tisdagen utlyste regeringen ytterligare en corona-relaterad pressträff. Detta för att meddela att regeringen nu ingått avtal med läkemedelsjätten Pfizer om att köpa in ett vaccin.

Som på måndagen deltog statsminister Stefan Löfven (S), socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Deltog den här gången gjorde även Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

LÄS ÄVEN: Regeringen förbjuder fler än 8 personer att samlas

Löfven inledde med att rekapitulera måndagens besked om förbud mot fler än åtta deltagare vid allmänna sammankomster och det förbud att servera alkohol efter klockan 22 på kvällen som tidigare aviserades. Han krävde också ”rejäla beteendeförändringar” från svenska folket som han menar inte längre följer rekommendationerna om social distansering.

LÄS ÄVEN: Regeringen torrlägger landet – alkoholförbud på krogen efter 22

Huvudämnet för pressträffen var att meddela att regeringen nu gemensamt med andra EU-länder sluter avtal med läkemedelsföretaget Pfizer för att köpa in det vaccin som företaget utvecklat. Det handlar om doser för 2,25 miljoner personer, motsvarade alla i Sverige över 65 år, en grupp som ska prioriteras för vaccination.

LÄS ÄVEN: Nytt vaccin 95 procent effektivt

Avtalet blir det tredje i raden som Sverige sluter om inköp av vaccin. I augusti ingicks avtal om att köpa ett vaccin från Astra Zeneca och i oktober om att köpa ett vaccin från Janssen-Cilag.

Inget av dessa vacciner är ännu godkänt för användning men om samtliga klarar testerna kommer enligt regeringen hela Sveriges befolkning att kunna vaccineras. Tidigast i slutet av året kan ett eller flera av vaccinerna få klartecken. Leveranserna kommer att ske i etapper och vara behovsprövade.