Sluta följa modetrender och lär dig stoppa sockorna istället för att köpa nya tycks vara regeringens budskap. När den kritiserade kemikalieskatten införs blir alla kläder och skor dyrare.
Regeringen går, trots hård kritik, vidare med ett förslag om att införa en kemikalieskatt på kläder och skor. Skatten ska appliceras på samtliga klädesplagg och skor. Om handlaren sen kan visa att varorna är helt giftfria, kan denne få tillbaka 95 procent av skattekronorna, men fem procent behåller staten oavsett.
Regeringens utredning bedömer att nästan 84 procent av alla kläder och skor som skulle omfattas av skatten helt saknar de kemikalier som skatten avser. Trots detta föreslås alltså alla skor och kläder beskattas.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
LÄS ÄVEN: Fordonsskatten chockhöjs igen – bilägare tvingas betala upp till 26 000 kronor om året
Skatten införs 2022
Skatten innebär att en jacka blir cirka 50 kronor dyrare än idag, enligt utredningen. Skatteförslaget har varit på remiss och nu är remissrundan är slut. Regeringskansliet jobbar dock vidare med förslaget. De så kallade Januaripartierna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna, var överens om att införa skatten redan i april nästa år, men till följd av coronapandemin skjuts den upp till 2022.
Den som föredrar att handla utomlands via nätet kommer inte heller undgå beskattning. Kläder och skor som handlas via nätet från länder som exempelvis Kina, föreslår utredarna att bestraffa med en extra avgift på upp till 78 kronor extra per kilo.
LÄS ÄVEN: Miljöprofessor om plastpåseskatten: ”Helt feltänkt”
“Straffskatt utan verklig miljönytta”
”Man beskattar företag som inte ens använder de kemikalier man vill få bort”, sa Cecilia Tall, generalsekreterare på Teko tidigare i oktober till Dagens industri.
Philip Thunborg, näringspolitisk expert särskilt kopplat till klimat- och miljöpolitik på Företagarna, anser att det handlar om en “straffskatt utan verklig miljönytta”. Skatten bedöms, enligt Thunborgs debattinlägg i Expressen, leda till omkring 700 färre arbetstillfällen i branschen och en påskyndad nedläggning av omkring 100 företag.
Karolina Skog, Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, ger inte mycket för kritiken från handlarna, skriver SR. Hon anser att kläd- och skobranschen ska redovisa alla kemikalier som används.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.