Som ett resultat av regeringens samarbete med Sverigedemokraterna och Tidöavtalet aviserar man nu ett batteri av åtgärder för att komma tillrätta med skuggsamhället som låtits växa och etsa sig fast med illegala invandrare som stannar år efter år.

Skärpta gränskontroller, fler utlänningskontroller, nya adresskontroller och en folkräkning. Det är några av åtgärderna som den nya regeringen med Sverigedemokraternas stöd nu avser genomföra.

– Vi ska se till att personer som inte har rätt att vistas här ska lämna landet, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) till Sydsvenskan.

LÄS ÄVEN: Nya regeringen: Tjänstemannaansvaret ska återinföras

Hon säger att gränskontrollerna är till för att vi ska få koll på vilka personer som befinner sig i Sverige och att vi måste få koll på irreguljär migration och gränsöverskridande brottslighet.

Samtidigt konstaterar ministern att Sverige sedan ganska lång tid tillbaka tappat kontrollen över vilka som kommer in, vilka som befinner sig här, vilka som går under jorden och vilka som lämnar landet.

Man överväger även att stationera svensk gränspolis på EU-flygplatser och skärpa kontrollen av adresser för asylsökande. Om migranter inte vill uppge sin adress ska det få konsekvenser och man riskerar få sin asylansökan återkallad och asylärendet avskrivet.

100 000 illegala

Till detta tillkommer en nationell folkräkning.

– Det finns bedömningar att minst 100 000 människor vistas i Sverige illegalt. Vi måste få kontroll över vilka det handlar om. Om det finns indikationer på att betydligt fler personer bor i ett område än som är folkbokförda där finns det skäl att göra fördjupade undersökningar.

Vidare vill man ta bort samordningsnummer som inte bekräftas av de individer som har dem och införa mer biometri, som ansiktsigenkänning och fingeravtryck, i asylprocessen.

LÄS ÄVEN: Regeringen vill göra miljardsatsning på rättsväsendet

Maria Malmer Stenergard ser det som viktigt att hedra Tidöavtalet och att dess punkter är viktiga för att få ordning på invandringen.

– Det kan låta väldigt hårt. Många åtgärder är långtgående. Men de är också svaret på decennier av ohållbar invandringspolitik och bristande integration. Därför är åtgärderna så viktiga att genomföra.

Skarp sväng

För knappt tio år sen, 2013, var Moderaterna med och röstade igenom vård för illegala invandrare under dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Endast Sverigedemokraterna röstade nej. Sedan dess har man gått på Sverigedemokraternas politik på punkt efter punkt, en process som nu kulminerat i och med Tidöavtalet.

LÄS ÄVEN: Arvet efter Reinfeldt – hade fel om försvaret också