eu karta 736623
InrikesUtrikes

Regeringen kan tvingas backa om EU:s upphovsrättsdirektiv

Publicerad 4/8/2019
Annons

I slutet av mars röstade EU-parlamentet igenom EU:s upphovsrättsdirektiv. Nu kanske den svenska regeringen tvingas backa när en majoritet i riksdagens EU-nämnd kommer rösta nej till direktivet.

Regeringen ska enligt reglerna förankra EU-politiken i riksdagen och följa EU-nämndens beslut. Utfallet i EU-nämnden kan därmed tvinga regeringen att säga nej i ministerrådet.

LÄS ÄVEN: KLART: EU-parlamentet röstade ja till EU:s nya internetlagar

Det är SVT som ringt runt och frågat ledamöterna om deras inställning och enligt den säger M, SD, C, KD, L och V att de kommer att rösta nej till direktivet när det tas upp i EU-nämnden.

– Vi har ju en ordning att vi ska förankra beslut i riksdagen, har nu riksdagen ändrat sin inställning så kommer regeringen naturligtvis att få följa det, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till SVT.

LÄS ÄVEN: Schibsted och Bonnier betalade miljontals kronor för att få igenom länkskatten

För att förslaget ska stoppas i ministerrådet krävs dock fler röster än Sveriges. Antingen att 13 medlemsstater säger nej eller minst fyra medlemsstater som representerar minst 35% av EU:s befolkning för en blockerande minoritet.

Preliminärt kommer Ministerrådet ta upp frågan under sammanträdet måndagen den 15 april. Det innebär att EU-nämnden tar upp ärendet denna fredagen, 12 april, tre dagar innan ministerrådets möte.

LÄS ÄVEN: Internetleverantören Bahnhof manar till nätaktion för att ”rädda Internet”

Här kan man laborera med en kalkylator om vad som krävs för att förslaget ska falla.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons