I stället för att sälja dem till andra länder för flera miljarder kronor har regeringspartierna beslutat att 11,7 miljoner utsläppsenheter ska annulleras. Enligt miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) innebär detta att Sverige “går före”.
Handelns med utsläppsrätter i EU syftar till att få ned unionsländernas totala utsläpp av växthusgaser till noll år 2057. Företag och industrier som minskar sina utsläpp får genom systemet ekonomiska fördelar då de inte behöver betala för rätten att släppa ut.
I dagsläget är det svenska företag och industrier som gynnas allra mest av systemet då inget annat EU-land får så många utsläppsrätter tilldelade än vad man gör av med. Detta då så pass många i Sverige har gjort investeringar för att ställa om produktionen.
Men i stället för att sälja de knappt 12 miljoner utsläppsenheterna som återstår har regeringen alltså beslutat att skrota dessa.
“Moraliskt ansvar”
– Svenska folket ska veta att alla gemensamma klimatansträngningar gör skillnad. Beslutet innebär att vi inte säljer ut våra utsläppsminskningar så att någon annan får släppa ut mer, säger Isabella Lövin.
– Vi har ett moraliskt ansvar att stödja omställningen i de länder som drabbas hårdast av klimatförändringarna. Men vi måste samtidigt minska utsläppen hemma i Sverige. Vår politik minskar utsläppen både lokalt och globalt, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.
På frågan ifall det inte skulle vara bättre att sälja överskottet för att med dessa kunna satsa ännu mer på grön teknikutveckling svarar Lövin att det skulle innebära “illojal konkurrens”.
– När Sverige går före med omställningen skulle det snarare innebära en illojal konkurrens. Det skulle inte vara bra för Sveriges ekonomi att andra länder gynnas av våra utsläppsminskningar, genom att vi säljer ut de här utsläppsrätterna billigt, säger Isabella Lövin till TT.
I mitten av 2019 kostade en utsläppsenhet ca 25 euro styck.