vaccination-covid-19
Inrikes

Regeringen köper in modifierat covid-vaccin för miljardbelopp

Publicerad 9/8/2023
Annons

Regeringen avsätter drygt 1,2 miljarder skattekronor för att köpa in covid-vaccin. För de pengarna tror man sig ha täckt behovet för återstoden av innevarande år och hela nästa år. Samtidigt varnar WHO för att covid ”är här för att stanna” och uppmanar till fortsatta påfyllnadsdoser.

Nyttan och faran med de experimentella och snabbframtagna covid-vaccinerna har haft en framskjuten plats i den offentliga debatten de senaste åren, även om kritikerna haft svårt att göra sina röster hörda men desto lättare att få dem misstänkliggjorda.

Den nya svenska regeringen tvekar emellertid inte om vaccinernas förträfflighet. I ett pressmeddelande på sin webbplats meddelar man att man avser spendera 792 miljoner kronor på vaccindoser i år och ytterligare 429 miljoner kronor nästa år, sammanlagt alltså drygt 1,2 miljarder skattekronor.

Vaccination utgör alltjämt det bästa skyddet mot allvarlig sjukdom och död i covid-19”, hävdar regeringen och uppger att vaccinationerna under överskådlig tid kommer att fortsätta med nya påfyllnadsdoser för alla men med särskilt fokus på äldre och riskgrupper.

– Regeringen och regionerna har ett gemensamt mål om att uppnå en så hög och jämnt fördelad täckningsgrad som möjligt, berättade socialminister Jakob Forssmed (KD) på den presskonferens som hölls om de fortsatta massinköpen av vaccin.

De nya vaccinerna modifierade

Man säger samtidigt att ”covid-19 inte längre klassas som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom” men anser inte att det utgör en indikation för att dra ned på eller upphöra med massvaccineringarna.

Som skäl för det uppger man att de vacciner som nu köps in är modifierade och uppdaterade för att ge bättre skydd mot de mutationer av viruset som främst cirkulerar idag. Det framgår inte om även listan över biverkningar kan komma att behöva uppdateras för dessa nya prototyper.

Regeringen skriver vidare att man beräknat kostnaderna för inköp av vaccin på behovsbedömningar från Folkhälsomyndigheten och att man säkrar tillgången på doser via de EU-gemensamma vaccinavtal som Sverige är part i och som gäller för i år och nästa år.

Se hela presskonferens nedan.

WHO: ”Covid är här för att stanna”

På onsdagen gick Världshälsoorganisationen (WHO) ut med ett internationellt pressmeddelande där man säger sig ”se en bekymrande trend för Covid-19 inför vintersäsongen på norra halvklotet”.

Man utrycker också ”största oro” över att så många nu väljer bort att ta ytterligare påfyllnadsdoser i avvägningen mellan nytta och risker med vaccinerna. ”Vårt besked är att inte vänta med att ta en ytterligare dos om det rekommenderas för dig”.

Att pandemin skulle vara över är också en bild som WHO vänder sig emot. I stället menar man att ”Covid är här för att stanna”. Utifrån den föreställningen motiverar man att massvaccineringarna fortsätter.

LÄS ÄVEN: Mormor dog efter covid-vaccinering – barnbarn slår larm

LÄS ÄVEN: Studie: Hjärtskada av covid-vaccin mycket vanligare än tidigare känt

LÄS MER OM COVID HÄR och HÄR

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons