I veckan presenterade det så kallade Samstyret i Sölvesborgs kommun bestående av SD, M, KD och det lokala SoL-partiet sitt handlingsprogram för vad man vill åstadkomma under mandatperioden. I detta föreslår man bland annat att vuxna migranter ska placeras i husvagnar. Ambitionen är att stoppa mottagning av fler migranter överhuvudtaget. Nu får förslaget kritik från regeringen i form av jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).

Enligt handlingsprogrammet vill man att migranter som anvisats till kommunen i första hand ska placeras i boenden i andra kommuner för att undvika att det bildas utanförskapsområden i Sölvesborg. Är detta inte möjligt vill man i andra hand placera dem i exempelvis husvagnar enligt modell från Staffanstorp. Samtidigt vill man ta fram förslag på åtgärder som stimulerar och underlättar återvandring till migranternas hemländer.

LÄS ÄVEN: SD-styrda Sölvesborg: Placera migranter i husvagnar och stimulera återvandring

”En sorglig utveckling”, anser Åsa Lindhagen som hänvisar till bosättningslagen.

– Att skapa stora utanförskapsområden där människor ska bo i husvagnar tycker jag är sorgligt. Det är en viktig fråga att människor välkomnas till Sverige på ett bra sätt, säger jämställdhetsministern.

LÄS ÄVEN: Ingen mer förtur till bostäder för nyanlända i SD:s Sölvesborg

– Bosättningslagen är tydlig i sin intention, nyanlända ska tas emot i kommunen. Tanken är att kommunerna ska ta ett gemensamt ansvar.

Migrantstopp
Samstyret i Sölvesborg planerar nu att driva ett pilotfall mot staten för att pröva ifall kommunen kan säga nej till att ta emot några migranter.

LÄS ÄVEN: Sölvesborg förbjuder tiggeri

– Vi vill pröva bosättningslagen och se hur den står sig mot det grundlagsskyddade kommunala självstyret. Det är inte rimligt att staten prackar på kommuner nyanlända utan att överväga förutsättningar och fråga vad kommunerna vill, säger kommunalråd Louise Erixon (SD).

Åsa Lindhagen
Lindhagen är kanske mest känd för sina emotionella utspel i Stockholms stadshus som dåvarande socialborgarråd.