Regeringen kritiseras för att sänka skatten mer för dem som lever på bidrag än för dem som arbetar. Kritiken kommer bland annat från Skattebetalarnas förening.
– Den här typen av förändringar leder till att det lönar sig bättre att gå på bidrag, säger föreningens vd Christian Ekström till Samnytt.

Finansminister Magdalena Andersson (s) presenterade tillsammans med biträdande finansminister Åsa Lindhagen (s) planerade skattesänkningar vid en pressträff idag. Upp till 110 kronor mindre skatt i månaden ska den som arbetar betala, enligt förslaget. Den som istället försörjs genom sjuk- eller aktivitetsersättning får istället en dryg tusenlapp mer i plånboken, enligt regeringens kalkyler.

– Det här handlar om breda och inkluderande skattesänkningar med tyngdpunkt på låg- och medelinkomsttagare, förklarade finansministern vid pressträffen.

En av de största förändringarna i den rödgröna reformen är att de som lever på sjuk- eller aktivitetsersättningar även de ska få ta del av det jobbskatteavdrag som infördes av regeringen Reinfeldt.

– Ett förslag som jämnar ut en orättvis skatteklyfta som drabbat dem som har det väldigt tufft ekonomiskt, menar Åsa Lindhagen.

Kritiseras

Men att de som försörjs genom olika så kallade socialförsäkringsförmåner även de ska få jobbskatteavdrag är något som kritiseras från borgerligt håll. En av kritikerna är den moderate riksdagsmannen Hanif Bali.

”Så Magdalena Andersson sänker löntagares skatt med 110kr i månaden. Det är alltså en 1/22 av ett jobbskatteavdrag. Men hon sänker bidragstagares skatt med 2500kr i månaden?” skriver han på Twitter.

Faksimil

Kritik kommer även från Skattebetalarnas förening.

– Risken är att den här typen av förändringar leder till att det lönar sig bättre att gå på bidrag, och det är inte önskvärt, säger Skattebetalarnas förenings vd Christian Ekström till Samnytt.

– Sänkta skatter är vi i princip alltid för, men man måste alltid hålla ett öga på hur lönsamt det är att arbeta kontra att gå på bidrag.

Christian Ekström. Foto: Pressbild

”Sänk skatten på arbete”

Skattebetalarnas förening välkomnar alltså skattesänkningarna, men tycker att regeringen borde ha prioriterat lägre skatt på löner och pensioner istället för mer pengar till dem som lever på bidrag.

– Är det något som är viktigt så är det att sänka skatten just på arbete för att premiera arbete, säger Christian Ekström.

– Sedan är sänkta skatter på bidrag bättre än höjda bidrag, men vill man få fler människor i arbete så är det en god idé att göra det lönsammare att arbeta istället för att gå på bidrag.

Skattebetalarnas förening räknar varje år fram den så kallade skattefridagen, så många dagar av året en genomsnittlig skattebetalare behöver arbeta innan hon tjänat ihop till alla skatter som ska betalas. De av regeringen aviserade skattesänkningarna är för små för att beräknas påverka vilken dag skattefridagen infaller.

– En sådan här förändring kan ju skjuta dagen i rätt riktning, men inte ensam. Det är ju hundratusentals kronor man betalar i skatt varje år, för en normal inkomsttagare, så en sådan här sak enskilt gör inte det, säger Christian Ekström.