På en pressträff på fredagen meddelade jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP) att regeringen vill lägga tolv miljarder kronor på klimatet nästa år. Enligt miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) rör det sig om åtgärder ”som verkligen gör skillnad i verkligheten”.

Efter pandemin behöver Sverige ”en grön återstart”, sa Stenevi. Den nya riktning Miljöpartiet vill ta Sverige på kostar tolv extra miljarder för nästa år vilket gör att regeringens miljöbudget för 2022 uppgår till totalt 22 miljarder kronor.

Bland de kostsamma åtgärderna finns bland annat en kraftig förstärkning av elbusspremien på 1,1 miljarder och ett ökat stöd till miljölastbilar och elektrifierade arbetsmaskiner på 200 miljoner kronor. För att öka produktionen av biogas föreslås också en satsning på 1,9 miljarder kronor fram till 2024.

Regeringen vill även satsa på att privatpersoner skattefritt ska kunna hyra ut exempelvis bilen eller båten för upp till 20 000 kronor per år, vilket ska gynna den så kallade delningsekonomin. Ytterligare en punkt är halverad moms på reparationer av cyklar och skor, från tolv till sex procent.

– Det handlar om en lång rad åtgärder som verkligen gör skillnad i verkligheten, säger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP).

Oppositionskritik

Kritik kom genast från oppositionen där man bland annat pekar på att det saknas ett svar på hur man ska lyckas med elektrifieringen som kommer att vara nyckeln till omställningen.

– Det är fokus på många olika typer av satsningar och saknas en röd tråd. Man borde snarare titta på de stora frågorna. Kan vi till exempel inte försörja Sverige med cement måste vi importera, något som leder till höga utsläpp. Och så måste vi satsa på elektrifieringen, säger SD:s miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen.