I regeringens budget för nästa år får studieförbunden 250 miljoner kronor mindre. Regeringen vill hellre satsa på yrkesutbildningar. Från socialdemokratiskt håll rasar man och skyller på Sverigedemokraterna.

I dagsläget får studieförbunden nästan två miljarder kronor per år. 2024 minskas denna summa med 250 miljoner för att sedan minska med 350 miljoner 2025 och 500 miljoner mindre 2026.

– Många politiker har historiskt sett lovat allt till alla men det fungerar inte nu när vi har tuffa tider och då måste vi prioritera och då prioriterar vi utbildningar som leder till riktiga jobb, säger utbildningsminister Mats Persson (L).

LÄS ÄVEN: Regeringen kan stoppa LO:s pengaflöde till S

Pengaflödet till studieförbunden har fått kritik av Riksrevisionen och Persson hänvisar till att det förekommit fusk.

På Studieförbundet Vuxenskolan är förbundschef Johan Fyrberg missnöjd.

– Det här är ett dråpslag för folkbildningen i Sverige. Det var en betydligt större neddragning än vad vi hade förväntat oss och vad som är rimligt i den tiden vi befinner oss i, säger han till SVT.

Demokratin hotad

De omprioriterade miljonerna ska innebära att åtminstone 30 procent av verksamheten måste avvecklas och Fyrberg menar att det i sin tur påverkar demokratin.

– Folkbildningen når inte minst människor som står längst ifrån samhället, längst ifrån arbetsmarknaden. Det är genom att engagera de här grupperna som man håller samman i ett land, säger han.

SD:s fel

Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson för S, skyller på Sverigedemokraterna.

”Här tar man bort en tredjedel av studieförbundens pengar och fråntar Folkbildningsrådet uppgiften att fördela pengar mellan studieförbunden och folkhögskolorna. Det här är en helt annan modell för folkbildningen. Statsrådet anpassar sig efter SD:s politik på folkbildningsområdet,” skriver hon till SVT.

LÄS ÄVEN: Regeringen: Invandrare stor majoritet bland bidragsmottagare