Regeringen meddelar på sin webbplats att man tillsammans med Sverigedemokraterna beslutat återinföra utökade inre gränskontroller. Det sker från och med den 12 november och pågår fram till och med den 11 maj nästa år. Skälet är att den omfattande illegala invandringen till Sverige utgör “ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten”.

Det är framför allt två typer av hot som regeringen menar motiverar att de inre gränskontrollerna skärps. Det ena är den kraftigt förhöjda terrorhotnivån – nivå fyra på en femgradig skala – från våldsbejakande islam som Sverige lever under enligt Säpos bedömning.

Det andra hotet som föranleder beslutet är det från den grova gränsöverskridande, organiserade och invandringsrelaterade gängkriminaliteten. På grund av EU-lagar får Sverige endast införa inre gränskontroller tillfälligt i ett halvår åt gången och åtgärden måste kunna motiveras med starka argument.

Allvarliga hot mot ordning och säkerhet

Regeringen skriver att återinförd inre gränskontroll är en av flera åtgärder som krävs för att kunna “bemöta det allvarliga hotet mot Sveriges inre säkerhet“. Beslutet behövs, skriver man, “för att myndigheterna ska ha tillgång till rätt verktyg och förutsättningar för att kunna identifiera inresande personer som kan utgöra ett hot mot allmän ordning och inre säkerhet“.

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration
Bild: Tom Samuelsson (CC BY-SA 4.0)

Flera andra Schengen-länder, däribland Tyskland, Österrike, Norge och Danmark, delar Sveriges bedömning om en allvarlig hotbild från kriminella gäng och våldsbejakande islam och har därför också fattat beslut om återinförda inre gränskontroller.

Kritiserats som “rasprofilering”

Det är upp till Polismyndigheten att avgöra var kontrollerna ska genomföras och vem som ska kontrolleras. Detta har tidigare föranlett protester – den så kallade Reva-debatten – från vänster- och identitetspolitiskt håll och beskyllts för att vara “rasprofilering“. Kritiken ledde till att polisen kraftigt begränsade sina kontroller.

Det har i sin tur lett till kritik om att kontrollerna varit helt otillräckliga för att komma till rätta med problemet. Regeringens bedömning att så många som 185 000 personer idag kan uppehålla sig illegalt i Sverige – en kraftig uppräkning jämfört med när Reva-debatten rasade – ger den kritiken stöd.

Läs alla artiklar på Samnytt om gränskontroller HÄR.