På en pressträff på torsdagen presenterade regeringen och Sverigedemokraterna ett förslag om att reformera bidragssystemet som syftar till att göra det mer lönsamt att arbeta.

På plats fanns bland andra statsminister Ulf Kristersson (M) och Linda Lindberg, SD:s socialpolitiska talesperson, för att redogöra för reformen som innebär ett bidragstak vilket begränsar hur mycket bidrag och ersättningar ett hushåll kan få. Målet är att fler ska komma i arbete och motverka så kallat utanförskap.

LÄS ÄVEN: Somalisk fembarnsfamilj CASHA IN bidrag i Sverige – bor i hemlandet

– När man staplar olika bidrag på varandra blir de snabbt så höga att det är svårt för ett vanligt arbete att kunna konkurrera med bidragsinkomsterna, sa Ulf Kristersson.

En utredare ska ta fram ett förslag på en modell som gör att den som arbetar aldrig kan få högre inkomster från bidrag än arbete. Det kan antingen röra sig om ett tak i kronor eller förändringar som påverkar möjligheterna att få flera olika typer av bidrag samtidigt.

38 000 kronor i bidrag

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) tog exemplet en barnfamilj i Storstockholm med sex barn där ingen av föräldrarna jobbar som i dag kan få bidrag på totalt 38 130 kronor per månad efter skatt.

– I ett trappuppgång kan det bo två familjer, i den ena går man till jobbet och kanske inte tjänar så mycket, men man gör det och är med och bidrar. Sen kan grannen ha samma nivå av ersättning för samma typ av hushåll, men är hemma och har de här bidragen.

LÄS ÄVEN: Bidrag arbetsgivares största konkurrent