per bolund fanclub

Per Bolund (MP) med supportrar. Faksimil Twitter

Inrikes

Regeringen ökar klimatbiståndet med en miljard

Publicerad 9/30/2021
Annons

I en debattartikel skriver miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) tillsammans med Per Olsson Fridh (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete, att regeringen vill utöka det svenska klimatbiståndet med ytterligare en miljard kronor. Med detta hoppas man att fler länder ska följa Sveriges exempel.

Enligt Bolund och Olsson Fridh är det världens fattiga länder som drabbas hårdast av den påstådda klimatkrisen, men den det är inte dessa nationer som skapat den och man har inga resurser, därav den extra miljarden av svenska skattebetalares pengar.

LÄS ÄVEN: Bensinslukande BMW-bilar i Märta Stenevis hushåll

Man pekar ut årets klimattoppmöte i Glasgow i november som kanske den sista chansen att klara 1,5 graders-målet, vilket ”kommer kräva en enighet och beslutsamhet från länderna att öka takten i den gröna omställningen”.

Fossilt välstånd

Vidare hävdas att ”de rika länderna står för de historiskt största utsläppen av växthusgaser” och att västs ”välstånd har byggts på en fossil grund”, vilket i sin tur skulle innebära att ”vi har ett moraliskt ansvar att hjälpa de fattigaste länderna att utveckla ett välstånd” som inte baseras på fossil energi.

Därför ökar Sverige vårt klimatbistånd. Dagens besked – att Sverige ökar på vår finansiering av klimatbiståndet med ytterligare en klimatmiljard för 2022 – är ännu ett steg i det arbetet. Låt det bli den nya ribban andra länder ska nå över, så vi kan höja ribban igen. Och igen.

Tredubblat klimatbistånd

Sedan 2014 har regeringen mer än tredubblat klimatstödet till utvecklingsländer. 2019 uppgick svensk klimatfinansiering till 7,5 miljarder kronor.

2020 meddelade dåvarande miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) att Sverige bidrar med 100 miljoner kronor per år 2020–2022 till Världsbankens nya klimatinvesteringsfond.

LÄS ÄVEN: Beslut: Sverige ska betala 1,1 miljarder i ’klimatbistånd’

Sveriges sammanlagda bidrag till Världsbankens klimatinvesteringsfond blev inklusive det nya tillskottet 1,1 miljarder kronor fram till 2022. Sverige är världens största givare per capita till klimatfonderna. 

Bolund tog flyget

Per Bolund befinner sig just nu i Milano där han enligt regeringen påstås leda diskussioner om klimatfinansiering inför Förenta nationernas klimatkonferens i november.

På onsdagen avslöjade Samnytt att minister Bolund trots Miljöpartiets återkommande utfall mot flyget själv använde transportmedlet till Köpenhamn för att där flyga vidare till Milano.

LÄS ÄVEN: Här tar Per Bolund (MP) flyget till Köpenhamn

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1231”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons