Arbetslösheten i Sverige fortsätter att öka. Det tycker regeringen är bra eftersom det innebär att det så kallade arbetskraftsutbudet ökar.
– Vi har väldigt många som vill jobba i vårt land, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

I mars månad steg den ej säsongsutjämnade arbetslösheten i Sverige till 10,0 procent, enligt SCB. Med nästan 550 000 arbetslösa innebär det att Sverige aldrig någonsin tidigare haft så många arbetslösa som nu. De arbetslösa är fler idag än under 90-talskrisen i början av 90-talet och antalet vid den senaste toppen 2009, efter finanskrisen.

Vid riksdagens frågestund i torsdags fick därför regeringen frågor om hur den hanterar arbetslösheten. I synnerhet eftersom regeringen hade som mål att ha EU:s lägsta arbetslös förra året, ett mål man inte kom i närheten av.

– I dag är det bara Grekland, Spanien och Italien i Europa som har högre arbetslöshet än Sverige, konstaterade den moderate riksdagsmannen Jan Ericson under debatten.

Svaret från näringsminister Ibrahim Baylan (S) blev emellertid något oväntat:

– Vi har väldigt många som vill jobba i vårt land. Det är positivt, svarade han och fortsatte:

– Arbetskraftsutbudet i vårt land är högre än i väldigt väldigt många andra EU-länder.

Ibrahim Baylans replik där han talar om ”högt arbetskraftsutbud” istället för ”hög arbetslöshet” hånas nu i sociala medier.

”Sverige har inte bland EU:s högsta arbetslöshet. Sverige har bara väldigt väldigt många fler som söker jobb”, twittrar exempelvis Susanna Silfverskiöld, ledarskribent på Svenska Dahbladet, sarkastiskt.

”Kina är inte en diktatur, de har världens högsta potential för att utöka röstlängden!” fyller Kristdemokraternas policyansvarige Johan Ingerö i.

Bland utrikesfödda var arbetslösheten i januari 20,0 procent medan den endast var 4,6 procent bland inrikes födda, enligt SCB.