Efter att regeringen infört nya restriktioner inför julen kan nästa steg bli krav på vaccinpass på längre resor med tåg och buss. Det framgår i en promemoria från regeringen.

På onsdagen införde regeringen steg ett i en trestegsplan ämnat till att dämpa smittan. Steg ett innebär bland annat en uppmaning att förhindra trängsel, undvika kollektivtrafik och stora folksamlingar samt använda munskydd i trånga miljöer som kollektivtrafiken.

LÄS ÄVEN: Regeringen inför nya restriktioner i tre steg

Steg två innebär att vaccinpass krävs för fler verksamheter och steg tre begränsning av sociala kontakter samt begränsade öppettider på serveringsställen.

Förslag i promemoria

Men i en promemoria föreslår regeringen redan nu att det ska bli möjligt att införa krav på vaccinpass för att resa med viss långväga kollektivtrafik. Kravet ska kunna införas om smittspridningen ökar ytterligare.

I samband med en ökad smittspridning vill regeringen också kunna återinföra krav på smittskyddsåtgärder i samma slags långväga kollektivtrafik.

LÄS ÄVEN: Massiva protester mot covidpass och lockdown

Den 1 december infördes vaccinpass i Sverige för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus. Man har dock ännu inte gått så långt som Österrike där vaccinering gjorts till ett tvång med hot om böter och fängelse för de som vägrar.

Privata sammankomster

Vaccinpass även för platser för privata sammankomster har nämnts som en möjlighet om smittspridningen ökar ytterligare.