elsa-ohlin

18-åriga Elsa Ohlin fårobehagliga brev i postlådan. Foto: Privat

Inrikes

Regeringen piskade upp hatet mot Elsas familj – nu får tonåringen hot hem

Publicerad 4/21/2021
Annons

18-åriga Elsa Ohlin, dotter till SD-politikern Johan Ohlin, har börjat få hotfulla brev med posten. Bakgrunden är att hennes pappa anklagats av bland annat regeringen för att ”hota” hennes historielärare.
– Det ger en väldigt olustig känsla, säger Elsa Ohlin till Samnytt.

Det var i fredags som utbildningsminister Anna Ekström (S) påstod att Johan Ohlin, kommunfullmäktiges ordförande i Hörby, hade hotat sin dotters historielärare på Polhemsskolan i Lund. Anledningen var att Johan skickat ett mejl till läraren med synpunkter på innehållet i dotterns lektioner – ett mejl som fått stor medial uppmärksamhet.

– Jag tycker det är mycket allvarligt. Lärare som gör sitt jobb och undervisar enligt läroplanen ska inte behöva vara rädda för att politiker eller makthavare hotar eller lägger sig i, sade Anna Ekström till statsradion.

”Ett generellt mönster”

I en intervju med Sydsvenskan pekade Ekström tydligt ut SD-politikern Johan Ohlin, och menade att hans ”hot” var en del av ett mönster.

– Jag ser tyvärr ett generellt mönster: när Sverigedemokraterna får makt ser vi att de lägger sig i och försöker bestämma hur opolitiska tjänstemän ska arbeta. Det gör mig väldigt orolig, sade hon.

Samnytt har tagit del av mejlkonversationen mellan Johan Ohlin och Polhemsskolan i dess helhet. I den efterlyser Johan Ohlin en mer objektiv undervisning och ger exempel på ”socialistisk retorik” som han önskar att läraren undviker. Tonen i mejlen är hövlig och ingenstans i dem förekommer några hot. Mejlen kan läsas via följande länk:

LÄS MER: Här är ”hotmejlet” från SD-politikern som fick regeringen att gå i taket

Fick hotfullt brev med posten

Nu har mediestormen kring SD-politikern och regeringens påståenden fått konsekvenser för Johan Ohlins 18-åriga dotter. Under gårdagen fick hon ett obehagligt brev adresserat till sig, hemskickat med posten.

– Det var ett urklipp av artikeln i Sydsvenskan där någon strukit under min pappas namn, skrivit: ”Äntligen en riktig Führer här i Hörby. Sieg Heil!” och ritat en massa svastikor, berättar hon.

– Det ger mig en väldigt olustig känsla.

Var det här adresserat till din pappa eller till dig?

– Till mig.

– Det känns absolut olustigt, jag har aldrig fått något liknande. Det här med mejlet handlar ju inte om mig, det handlar om min pappa, så det känns jättekonstigt att det adresseras till mig. Att det är mitt namn. Det känns obehagligt att det är min adress.

Elsa kommer polisanmäla brevet under dagen.

Trakasseras av läraren

Mediestormen ger även avtryck i klassrummet där historieläraren försöker göra sig lustig över att han pekats ut som vänstersympatisör av Elsas pappa. Hon berättar om en händelse som inträffade på skolan igår:

– Vi hade en lektion med den här läraren. Och då började han lektionen med att säga att vi ska ha högläsning ur Das Kapital och sedan ska vi ha allsång och sjunga Internationalen. Sedan sade han: Jag skämtar bara.

– Det kan man tycka är ett kul skämt, men det sätter mig i en ganska jobbig situation gentemot mina klasskamrater. Det känns inte som en rolig situation för mig att gå tillbaka till skolan efter det här. Det har blivit ganska uppblåst i media och många av mina klasskamrater har reagerat.

Läraren är Elsas mentor

Elsa berättar att det finns fler lärare på skolan med uttalade vänstersympatier, vissa som är betydligt värre än nämnda historielärare. Just den läraren blir emellertid extra problematisk eftersom han samtidigt är hennes mentor på skolan.

– Det gör det till en ännu svårare situation känner jag. Han ska vara den jag ska kunna komma och prata med om jag har problem i skolan, och det känner jag absolut inte att jag kan. Jag har inget förtroende kvar för honom, säger Elsa.

– Jag upplever det här som väldigt jobbigt.

Tog upp pappans mejl

Under ett utvecklingssamtal nyligen tog läraren upp hennes pappas mejl till honom, mejl som hon inte varit inblandad i. Trots det ställdes hon till svars för dem.

– Det var efter den här mejlkonversationen. Då tog han upp det här med mejlen, och jag berättade att jag inte var delaktig i dem. Jag hade min lektion och pappa skickade det här utan att jag visste om det.

Gillar vänsterextremism på Facebook

Att såväl historieläraren som Polhemsskolans rektor Torbjörn Hanö står till vänster politiskt är inget de gör någon hemlighet av. På sin Facebooksida ”gillar” Torbjörn Hanö bland annat Socialdemokraterna i Höör, S-politikern Annika Strandhäll och den S-märkta anti-SD-sajten Motargument.

Rektor Torbjörn Hanö. Foto: Facebook

Han gillar även mer extrema sajter, som den vänsterextrema desinformationsbloggen Slutpixlat som lades ned 2015.

Faksimil

Även Elsas historielärare gillar flera vänstersidor på Facebook. Bland annat vänsterextrema Expo och ”Inte rasist, men”, som ingår i den våldsbejakande vänsterextrema rörelsen.

LÄS MER: Vänsterextremist döms för dödshot mot Samhällsnytts redaktion

Faksimil

Samnytt har sökt Polhemsskolans rektor Torbjörn Hanö.

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons