Trots att regeringen nyligen sagt annat avser man genomföra en rekordstor höjning av elskatten vid årsskiftet, ett beslut som experter nu sågar och konstaterar utgör ett löftesbrott. Man varnar samtidigt för allvarliga konsekvenser både för hushållen och företagen.

Tidigare i år skickade regeringen ut ett remissförslag om att pausa indexeringen av energiskatten på el. Ambitionen var att sätta stopp för att den så kallade elskatten räknas upp med inflationen. Trots detta meddelade man i förra veckan att det inte blir någon pausad indexuppräkning och snart höjs elskatten med mer än nio procent.

Beskedet kom samma dag som regeringens utredare John Hassler presenterade sin klimatomställningsrapport där ett av förslagen är att elskatten borde sänkas då den anses motverka elektrifieringen och hämma strukturomvandlingen till klimatneutralitet.

LÄS ÄVEN: Regeringen och SD REKORDHÖJER klimatskatten på flyg

– Det går inte att se som något annat än ett löftesbrott. Därtill ett mycket skadligt sådant. Elskatten är skadlig och borde helt avskaffas, säger Christian Ekström, vd på Skattebetalarna till Tidningen Näringslivet.

Ekström spår att beslutet kommer slå hårt, inte minst då inflationen varit hög, och menar att regeringen har tänkt fel med elskatten och att tajmingen är olycklig.

– En ökad elektrifiering kräver en utbyggnad av elproduktion, men för att denna ska bli fossilfri behövs skatter som riktas mot just fossila källor. Dagens energiskatt tas ut oavsett hur ren källan är, det är vansinnigt. Att straffbeskatta ren el är fel. Det är mycket klokare att beskatta det som vi vill bli av med, nämligen växthusgaser, säger han.

Konkurser

Ekström befarar att företag kan gå i konkurs, i synnerhet de med hög energiförbrukning och låga marginaler. Det kan också ge effekter som att vissa inte kan utveckla sin verksamhet och att nya företag aldrig startas överhuvudtaget.

– Energiskatten är lika hög för ren energi som för brunkol. Det är vansinnigt, inte bara ur miljöhänseende utan också ur ett tillväxtperspektiv, säger Christian Ekström.

Berör alla

Beslutet får även kritik av Erik Thornström, ansvarig för skatter och styrmedel på Energiföretagen, som varnar för att skattehöjningen kommer att beröra i princip alla svenskar, både hushåll och företag.

– Utifrån regeringens konsekvensanalys i våras kommer ju den uteblivna pausningen bidra till en minskad efterfrågan i ekonomin och en högre inflation än annars. Sammanlagt innebär det cirka tre miljarder i ökade elskattekostnader nästa år, säger han.

Konjunkturinstitutet har tidigare bedömt att en sänkt elskatt inte är inflationsdrivande utan i stället dämpar inflationen.

Finansministern nöjd

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) menar att det var ”en bra avvägning” att släppa fram en skattehöjning på energi nästa år.

– Om det blir tufft för hushållen får vi återkomma om vi ska stötta på något sätt, säger hon.

LÄS ÄVEN: Elskatten sänks med 99 procent – i Danmark