I veckan presenterade regeringen en uppdaterad version av broschyren “Om krisen eller kriget kommer” som under perioden 18-29 november skickas ut i fem miljoner exemplar till Sveriges hushåll. Syftet är att stärka hushållens förberedelser inför kriser och krig.
Budskapet i broschyren är bland annat att medborgare förväntas klara sig själva utan samhällets hjälp i en veckas tid, och det man förväntas klara på egen hand är saker som vatten, värme, kommunikation, mat, läkemedel, pengar och toalettbestyr.
Senast broschyren gavs ut var 2018. På en pressträff presenterade Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, och Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), den uppdaterade versionen.
LÄS ÄVEN: MSB: Leta mat i skogen när kriget kommer
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
– Det är ingen hemlighet att säkerhetsläget har försämrats sedan den förra broschyren gavs ut år 2018. Med ett förändrat omvärldsläge är det nödvändigt att uppdatera informationen till Sveriges hushåll för att reflektera vår samtid. Den nya broschyren är ett viktigt verktyg för att tydliggöra individens roll i totalförsvaret, säger Carl-Oskar Bohlin.
Nya avsnitt
Den nya versionen har anpassats för att bättre spegla dagens säkerhetspolitiska verklighet med tydligare och mer aktuella rekommendationer. Både tonalitet och bildspråk har förnyats för att bättre fånga det allvarliga budskapet.
LÄS ÄVEN: MSB i infekterat bråk med medborgare på Twitter: ”Du är faktaresistent”
Broschyren innehåller också nya avsnitt som adresserar ämnen som totalförsvarsplikt, psykologiskt försvar, digital säkerhet och skydd mot luftangrepp.
Enligt Bohlin är hushållens beredskap en grundpelare i Sveriges totalförsvar.
– Solidaritetshandlingen består av att man inte ligger samhället till last, säger han till statstelevisionen.
Broschyr och pressträff
Den nya broschyren finns redan nu att ladda ned från MSB:s hemsida.
Nedan pressträffen med Bohlin och Petri Gornitzka:
LÄS ÄVEN: MSB: Vi har lärt av pandemin att svenskarna är lydiga
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.