novak-kuhnke
Inrikes

Regeringen utser kritiserad medieutredare till chef för Statens medieråd

Publicerad 6/28/2018
Annons

Journalisten Anette Novak fick förra året bred och tung kritik för den medieutredning hon utförde för regeringens räkning. Den kritiken tycks dock inte ha avskräckt regeringen som nu utnämner Novak till ny chef och direktör för Statens medieråd.

Ett stort antal remissinstanser uttalade sig starkt kritiskt mot den medieutredning som Novak ledde och förra året överlämnade till regeringen. Bland annat föreslog Novak att presstöd i fortsättningen endast ska kunna ges till allmänna nyhetsmedier med ”demokratisk värdegrund” och som ”präglas av principen om alla människors lika värde”. En sådan bedömning skulle enligt förslaget göras subjektivt av en kommitté bestående av journalister från etablerade medier.

Trots att utredningen skulle vara framåtblickande mot morgondagens medielandskap stängdes alla nya alternativa framtidsmedier ute från utredningsarbetet. Novak har i många år profilerat sig som uttalat politiskt fientlig till såväl Sverigedemokraterna som till alternativmedier.

Nu utnämns hon av regeringen, utan att behöva konkurrera om tjänsten med andra sökande, till direktör och chef för Statens medieråd. Myndigheten har bland annat i uppdrag att ”skydda barn och unga från skadlig mediepåverkan och göra dem till medvetna medieanvändare”.

Det framgår inte av rådets skrivningar vilka skyddsåtgärder som ska vidtas, vilka medier som ska anses ha en skadlig påverkan eller vad som är en medveten medieanvändare. Det blir nu upp till den nya chefen att fylla dessa begrepp med definitioner och innehåll.

Regeringen motiverar genom kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) utnämningen med att ”Anette Novak är en erfaren ledare med gedigen bakgrund inom mediebranschen. Hon tillför nödvändig spetskompetens inom media och kommunikation och kan med den utveckla och driva Statens medieråd”.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons