morgan-brexit
Inrikes

FÖRSLAG: Permanenta uppehållstillstånd i Sverige till britter vid ”hård Brexit”

Publicerad 10/4/2019
Annons

Det finns en betydande chans att Storbritannien kan lämna EU befriat från ett flera gånger nedröstat avtal som binder landet till EU även efter utträdet. Den svenska regeringen föreslår nu att britter som vistas i Sverige ska få en särskild gräddfil till uppehållstillstånd vid en så kallad hård brexit.

Runt 25 000 brittiska medborgare uppehåller sig i Sverige i enlighet med gällande regler för fri rörlighet inom EU. Vid ett avtalslöst utträde skulle dessa få ändrad status till trejdelandsmedborgare och bli skyldiga att söka uppehållstillstånd i Sverige. Det kan ske exempelvis i form av arbetskraftsinvandrare eller anhöriginvandrare.

Den rödgröna JÖK-regeringen med stöd från L och C menar nu att britter i motsats till människor från andra länder bör få uppehållstillstånd automatiskt, oavsett man uppfyller de villkor som normalt gäller för ett sådant eller inte.

För den britt som idag har permanent uppehållsrätt enligt EU-reglerna föreslås uppehållstillståndet bli permanent från dag ett. Britter med tillfällig uppehållsrätt i Sverige ska enligt förslaget få ett temporärt uppehållstillstånd som gäller i fem år.

Gräddfilsreglerna ska om de går igenom gälla i ett år från och med 1 januari nästa år och ett år framåt. Förslaget ska nu gå ut på remiss.

Justitieministern, som i ett uttalande till SVT kallar ett avtalsfritt brexit för att ”krascha ut ur EU” uppger att hans departement lämnat in en promemoria med förslag om särskilda regler för uppehållstillstånd för britter om detta scenario blir verklighet den 31 oktober.

Enligt EU-reglerna om fri rörlighet har den som är medborgare i ett annat EU-land rätt att uppehålla sig i valfritt EU-land för att arbeta, driva företag eller studera. Den som har gjort detta sammanhängande i fem år tilldelas permanent uppehållsrätt.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons